Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg larmar om att bristen på kunskap om covid-19 gör det svårt för Försäkringskassan att betala ut sjukförsäkring. Foto: SVT

Långtidssjuka riskerar gå miste om sjukförsäkring

Publicerad

Hundratals människor som är långtidssjuka i covid-19 hotas av utförsäkring. Orsaken är att kunskaperna om sjukdomen är bristfälliga, och nu larmar försäkringskassan om hjälp för att hantera situationen.
– Det här är ohållbart, säger Åsa Kristoferson Hedlund, ordförande i Svenska Covidföreningen.

Sjukförsäkringen, som är anpassad efter tydliga läkarutlåtanden, är dåligt anpassad till covid-19 som har diffusa symptom. 

Försäkringskassan är nu i desperat behov av kunskap för att hantera de långtidssjuka som nu riskerar att ramla ur sjukförsäkringen.

– Vi behöver få väldigt bra läkarutlåtanden och bra beskrivningar av de funktions- och aktivitetsbegränsningar som man har av sina sjukdom, säger Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer