Med 3,7 procents väljarstöd skulle Liberalerna hamna under riksdagsspärren. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Liberaler på hal is om det blir extraval

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas kris har fördjupats sedan riksdagsvalet. Det visar SVT/Novus senaste väljarbarometer. Liberalerna får endast 3,7 procent, den lägsta notering som Novus uppmätt sedan man började med väljarbarometern 2006.

Även om SVT/Novus inte kan se några statistiskt säkra förändringar jämfört med mätningen förra månaden, så bjuder i stället en jämförelse med resultatet i riksdagsvalet på större dramatik. Där kan vi nämligen se tre helt säkra rörelser hos väljaropinionen:  

– Vi ser att Liberalerna har tappat, vi ser att Alliansen har gått tillbaka, och vi ser att Sverigedemokraterna har ökat sitt väljarstöd, berättar Torbjörn Sjöström, som är vd för Novus.

Liberalernas 3,7 procent är den lägsta noteringen för partiet sedan man började med väljarbarometern. Siffrorna inom parentes visar förändringen från oktober månads mätning. Foto: SVT/Novus

MP nära riksdagsspärren

Krisen för Liberalerna ser ganska dramatisk ut. Att partiet har mycket att riskera vid ett extraval är uppenbart. Det gäller även Miljöpartiet som också ligger farligt nära riksdagsspärren. 

För Alliansen som helhet är det inte heller så muntert, eftersom man helt klart har tappat mot de rödgröna. De rödgrönas försprång ligger nu på nästan exakt samma nivå som vid riksdagsvalet 2014. Då ”vann” de rödgröna med 4,4 procentenheter. I den här mätningen ligger försprånget på 4,3 procentenheter.

Det slutgiltiga valresultatet efter riksdagsvalet 2018. Foto: SVT Grafik

Sverigedemokraterna ökar

Om Liberalerna är partiet som helt säkert har tappat väljare sedan riksdagsvalet är Sverigedemokraterna det parti som i stället helt säkert har vunnit nya väljare.

– Sverigedemokraterna har en tacksam sits just nu. När de framstår som i princip det kanske enda och i vart fall tydligaste oppositionspartiet så vinner de på politisk instabilitet och politisk obeslutsamhet, säger Torbjörn Sjöström.

SVT Nyheter söker Liberalerna för en kommentar.

Novus har för den här mätningen intervjuat 5 050 personer per telefon under tiden 15 oktober–11 november. Andelen osäkra var 4,9 procent. 

SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare som är 18 år och äldre, utan övre åldersgräns. 

Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen i dag. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet