Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalerna vill att kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 återstartas Foto: Jonas Lindstedt, TT / SVT

Liberalerna vill att kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 återstartas

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill att kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 ska återstartas. Efter den senaste tidens brist på svenskproducerad el är det viktigt att agera snabbt menar partiet som nu föreslår en lagändring.

– Fortsätter vi på det här sättet kommer vi snart vara ett u-land, det kan vi inte acceptera, säger Nyamko Sabuni (L).

Kärnkraftreaktorn Ringhals 1 stängdes på nyårsafton år 2020. Ingen rivning har påbörjats och enligt Liberalerna kan reaktorn, rent tekniskt, startas relativt omgående.

Enligt nuvarande lagstiftning får reaktorn dock inte tas i bruk eftersom den anmälts som permanent avställd till Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Lagen är utformad på det här sättet eftersom det finns partier i riksdagen som är emot kärnkraft, trots att det är en av de säkraste och renaste energikällorna, säger Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.

Starta reaktorn

Nu föreslår partiet att lagstiftningen ändras så att det blir möjligt för Vattenfall att återstarta reaktorn.

– Vi äger Vattenfall för att se till att vi får tillgång till ren el, till rimliga priser, alla dygnets timmar, säger Nyamko Sabuni.

Kommer ta tid

Men även om lagändringen skulle bli verklighet kommer det ta tid innan Ringhals 1 åter kan förse svenska företag och bostäder med elektricitet.

– Det skulle ta mellan ett och två år, men det är det effektivaste och snabbaste sättet att möta den energibrist som nu finns i södra delar av Sverige, säger hon.

Välståndet hotas

Om inte elbristen åtgärdas snabbt hotas både välståndet och jobben i Sverige, menar Sabuni.

– Det finns företag som inte vågar investera för att de inte vet om de kommer få tillgång till el, eller om den kommer vara för dyr.

– Det är dumt att regeringen med sitt ägaransvar inte ser till att fullt fungerande kärnkraft fortsätter leverera el till industrin och hushåll, säger Nyamko Sabuni.

Bolund: Vem ska betala för kalaset?

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) säger i en kommentar till SVT Nyheter att det är helt fel att kärnkraften skulle vara tillförlitlig och att Ringhals 1 och 2 stängde för att de inte var ekonomiskt lönsamt att driva det vidare

”Om Liberalerna vill starta de kärnkraftreaktorer som redan stängt ned undrar jag vem som ska betala för kalaset? Vill verkligen Liberalerna att skattepengar ska gå till att betala för ett kärnkraftverk som redan dömts ut av ägarna som för dyrt och dessutom för slitet för att drivas vidare?”

”Jag vill att Sverige fortsatt går före och satsar på förnybar energi, som sol, vind och vatten. Vi har nu mer el, renare el och billigare el än någonsin i Sverige. Den utvecklingen ska vi fortsätta.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Knutson svarar – Tre frågor om kärnkraftverksdebatten Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer