Förlängd reseavrådan och nya rekommendationer för inrikesresor

Uppdaterad
Publicerad

Förlängd reseavrådan till alla världens länder och nya rekommendationer för inrikesresor – det presenterades på Lindes och Löfvens presskonferens på onsdagen.

– Även om det sker vissa lättnader så är fortsatt stängda gränser och karantäner en verklighet i stora delar av världen, säger utrikesminister Ann Linde.

Sommaren är bara runt hörnet och en av frågorna som har dominerat den senaste tiden är: kommer vi att få resa och isåfall, hur långt?

När utrikesminister Ann Linde och statsminister Stefan Löfven mötte pressen under onsdagen besvarades flera av frågorna – åtminstone för en tid framöver.

Coronapandemin

– UD har idag beslutat att förlänga avrådan om icke nödvändiga resor till andra länder och det här beslutet gäller alla länder fram till 15 juli i år, säger statsministern.

Friare resor inom Sverige

Löfven berättade även vilka ändringar som görs för rekommendationerna för resor inom Sverige:

– Resor som motsvarar en till två timmar med bil ifrån hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar.

Samtidigt passade statsministern på att höja ett varningens finger och uppmana alla att fortsatt vara ytterst försiktiga:

– Det här innebär inte att allt är som vanligt. Under sådana här resor gäller fortfarande sunt förnuft, stor försiktighet och ännu större eget ansvar så att risken för smittspridning i samband med den här typen av resor minimeras. Det beror på hur ni tar er dit, vilka ni umgås med och hur ni rör er i samhället ni besöker.

EU-kommissionen vill möjliggöra resande

Presskonferensen hölls efter det att Margrethe Vestager, EU-kommissionens vice ordförande, tidigare under onsdagen gick ut med pressmeddelande där hon presenterade ett förslag för att eventuellt kunna möjliggöra resande inom EU i sommar.

– Det kommer naturligtvis inte att bli en normal sommar för någon av oss. Men om vi arbetar tillsammans så behöver vi inte stå inför en sommar på hemmaplan, säger Vestager under en presskonferens, enligt TT.

Beslutet kan förändras

Men utrikesminister Ann Linde förklarade under onsdagen att det inte går att säga när det kan bli möjligt att röra sig fritt i våra grannländer, Europa och världen igen:

– Beslutet kan komma att förlängas, förändras eller hävas innan den 15 juli om bedömningarna förändras. Men det går inte i förväg att säga när eller vad förändringarna kommer innehålla.

Se hela presskonferensen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet