Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Rättegång mot Fredrik Önnevall


SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans kolleger hjälpte 15-årige Abed att ta sig från Grekland till Sverige. I dag står de inför rätta i Malmö tingsrätt misstänkta för människosmuggling.

SVT rapporterade · Rättegång mot Fredrik Önnevall

Fredrik Önnevall anländer till tingsrätten. Foto: TT
Fredrik Önnevall anländer till tingsrätten. Foto: TT
08.38
Klockan är 8.37 och redan är det många som väntar utanför rättssalen för att komma in.
08.40
09.01
Nu släpps åhörare in i salen. Alla får inte plats. En angränsande sal öppnas där de kan lyssna på rättegången.
09.02
09.11
Kammaråklagare Kristina Amilon inleder sin sakframställan. Hon yrkar på att samtliga döms för människosmuggling. Försvararna hävdar att de tre bara varit resesällskap till pojken. Domaren säger att hon inte förstår varför det ska vara straff-fritt att vara resesällskap.
09.13
Försvarsadvokaterna säger att de tre åtalade inte hjälpt pojken. De har bara varit i sällskap med 15-årige Abed
09.19
Efter att försvararna sagt att alla tre förnekar brott påbörjar åklagaren sin framställan. Åklagaren beskriver hur de tre planerat resan till Sverige. Hon säger att planen görs för att hjälpa pojken. Åklagaren berättar i detalj om resan. Hon tänker nu visa dokumentären Fosterland på en tv i rättssalen i syfte att visa hur de planerat resan för att ta pojken till Sverige. "Åtalet bygger på vad som sagts i dokumentären", säger hon.
09.24
Nu visas Fosterland i rättssalen. Åklagaren har redigerat filmen. "Filmvisningen tar cirka 30 minuter", säger åklagare Kristina Amilon. Försvararna tänker sedan visa egna filmer.
09.30

Manifestation till stöd för journalisterna

svt.seRefugees welcome är på plats i tingsrätten för att visa sitt stöd för de åtalade.
09.34
Åklagaren visar sekvensen där Abed plötsligt säger "ta mig med" när han är rädd för att följa med de äldre syriska flyktingarna som planerar att hoppa ner på lastbilar från en bro. I programmet säger Fredrik Önnevall efter en tids funderande att de kan pröva att ta buss. Flyg går inte. Åklagaren visar sedan en sekvens där Önnevall säger att de ska resa som vanliga turister. De köper kläder till Abed så att han ska passa in. Åklagaren visar filmen för att visa att de planerat och "hjälpt utlänningen", som hon sade inledningsvis.
09.44
Nu visar åklagaren en sekvens där Fredrik Önnevall berättar i tv-programmet hur de delar upp sig inför att de går på en färja för att inte avslöjas av övervakningskameror. Även denna sekvens visas för att styrka åklagarens anklagelser om att tv-teamet hjälper pojken.
09.50
I dokumentären har filmteamet och Abed nu kommit till Italien. Fredrik Önnevall berättar att de är nervösa. Konduktören har tagit allas id-handlingar, inklusive Abeds falska, för att visa dem för gränspolisen vid gränsen mot Österrike.
09.54
I filmvisningen är sällskapet har gruppen kommit till färjan mellan Tyskland och danska Rödby. De tre åtalade ser mycket rörda ut i rättssalen vid återseendet av resan med Abed.
10.02
Försvararna tar fram domar från Europadomstolen om att omständigheterna för flyktingar är dåliga att Europadomstolen inte anser att flyktingar kan skickas tillbaka enligt Dublinkonventionen.
10.05
Fredrik Önnevall försvarare har ordet. Försvararen hänvisar till att Önnevall säger i dokumentären att de "bara suttit bredvid varandra" och att de bara "kan vara resesällskap". Försvararen lyfter också fram skrivningar i lagen om särskilda hänsyn till barn.
10.09
Fotografen Clas Elofssons försvarare vill nu visa andra sekvenser ur Fosterland som visar hur pojken Abed levde i sitt tidigare liv i Syrien. Abed berättar om krypskyttar som försökt skjuta honom och att överlevt fyra granatattacker.
10.13
Försvaret visar ännu en sekvens ur Fosterland där Fredrik Önnevall säger att Abed ska använda falska id-handlingar som Abed själv skaffat fram. "Vi kan bara erbjuda resesällskap", säger Önnevall i dokumentären.
10.14
Många har inte fått plats i rättssalen. Foto: Helen Blob
Många har inte fått plats i rättssalen. Foto: Helen Blob
10.16
Domaren frågar vad Europadomstolens dom om Grekland har för betydelse för straffrättsliga processen. Vi hänvisar till humanitära undantaget, säger försvaret.
10.18
Snart är det paus. Försvaret säger att de kommer att återkomma till det "humanitära undantaget".
10.21
Paus i en kvart. Dessförinnan frågade en av försvararna varför åklagaren valt att åtala för människosmuggling av normalgraden, trots att de tre inte misstänks för att ha begått brottet för egen vinning. Det beror på att de rest genom flera länder, svarar hon.
10.36
Fredrik Önnevalls advokat Björn Benschöld intervjuas i pausen. Han berättar att han kommer hänvisa till det humanitära undantaget.
Fredrik Önnevalls advokat Björn Benschöld intervjuas i pausen. Han berättar att han kommer hänvisa till det humanitära undantaget.
10.41
Nu börjar rättegången igen. Åklagaren Kristina Amilon säger att hon nu vill höra Fredrik Önnevall.
10.45
Fredrik Önnevall berättar att de åkte ut i Europa för att skildra nationalister. Ganska snabbt insåg de för balansens måste skildra flyktingars öde när de skulle göra ett porträtt på en ledare i nationalistpartiet Gyllene Gryning. De fick kontakt med flyktingar i Aten.