Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Nasa visa vad rymdsonden OSIRIS-REx hämtat på asteroiden Bennu. Foto: Se Nasa visa vad rymdsonden OSIRIS-REx hämtat på asteroiden Bennu.

Fyndet kan innehålla hemligheten bakom livet på jorden

Uppdaterad
Publicerad

USA:s rymdstyrelse Nasa har hittat vatten- och kolmolekyler i prover som hämtats från den 4,5 miljarder år gamla asteroiden Bennu.

Fynden kan innehålla hemligheten bakom livet på jorden.

Den preliminära analysen av proverna är resultatet av en sju år lång rymdexpedition.

Bennu består av material från solsystemets tidiga dagar. Experter på Nasa tror att livet på jorden kan ha uppstått när olika ämnen kombinerades i samband med att meteoriter slog ned.

Nasa-toppen Bill Nelson beskriver kol och vatten som ”livets byggstenar”.

– Det är exakt den här typen av material som vi sökte efter, säger Nelson på en pressträff.

Resultaten presenteras efter en preliminär bedömning av proverna. Nasa skriver i ett pressmeddelande att ”hemligheterna som göms i stenarna och dammet” som hämtats hem från asteroiden kommer att studeras i decennier. Förhoppningen är att proverna även ska ge en fingervisning om hur vårt solsystem bildades.

Sonden som hämtade proverna skickades upp 2016. Fyra år senare samlades proverna, som väger ungefär 250 gram, in. Sonden slog ned i Utahs öken i september i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.