När jordytan svalnade kan asteroider som Bennu ha försett jordklotet med livsnödvändiga ämnen som kol och vatten. Foto: SVT

Därför vill forskarna hämta hem asteroid-stoft

Uppdaterad
Publicerad

Asteroider som Bennu skulle kunna förklara hur jordklotet blev en planet fylld av kol och vatten, ämnen som är en förutsättning för liv.

Rymdsonden Osiris-Rex kommer om någon månad inleda sin långa resa hem. Med sig har den en dyrbar last av grus och damm från den lilla asteroiden Bennu som nu forskare spänt väntar på att analysera.

– Asteroider är bokstavligen rester från den allra tidigaste historien i vårt solsystem. I dem finns många av de hemligheter om hur solsystemet såg ut då, säger Derrick Pitts som är chefsastronom på Osiris-Rex i filmen ”Resan till asteroiden” som Vetenskapens värld visar.

Brinnande inferno

Jordklotet bildades för mer än fyra miljarder år sedan. De första 600 miljoner åren var ett brinnande inferno. Det var två tusen grader varmt och kol som fanns här i början bör ha avdunstat.   

Men kol är basen för allt liv på jorden och det finns gott om kol här.

– Så mysteriet är då, hur kom kolet till jorden? Säger Derrick Pitts.

Nedslag av asteroider

Därför misstänker många nu att kolet kom hit efter det att jordskorpan hade svalnat och stelnat. Huvudteorin är att nedslag av både kometer och asteroider då försåg jordklotet med de viktiga ämnen som är förutsättning för liv.

– Vi visste att Bennu var väldigt mörk, och det var den främsta anledningen till att vi valde att åka just dit. Vi tror att den mörka färgen antyder att det finns mycket kol på ytan, säger Dante Lauretta som är projektledare för Osiris-Rex.

Hittat vatten

Rymdsonden har dessutom redan upptäckt en annan viktig ingrediens på Bennus yta.

– Vi har fått en stark signal om att det finns mycket vatten på Bennu. Kanske så mycket som tio procent av alla mineral på ytan innehåller vatten, säger Dante Lauretta.

I september 2023 landar stensamlingen från Bennu på jorden.

Se Resan till asteroiden i Vetenskapens värld på SVTplay eller i SVT2 måndag den 12 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.