• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

I oktober 2020 tog rymdsonden Osiris-Rex ett jordprov på den lilla asteroiden Bennu. Spela klippet för att se hur det gick till. Foto: Nasa

Se hur man hämtar hem grus från en asteroid

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan gjorde rymdsonden Osiris-Rex en sista flygning över asteroiden Bennu. Syftet var att inspektera den krater där sonden hämtade upp grus i oktober förra hösten. Själva provtagningen kan ha åsamkat asteroiden skador och Nasa vill veta hur mycket.

Spela videon för att se hur man hämtar grus och damm från en annan himlakropp.

Nasa:s rymdsond Osiris-Rex har med hjälp av en drygt tre meter lång robotarm samlat upp stoft och småsten från den lilla asteroiden Bennu som ligger i omloppsbana någonstans mellan jorden och planeten Mars.

Stökade till ytan

Nasa misstänker att själva provtagningen stökade till det rejält på ytan. Längst ut på robotarmen sitter själva provtagningsenheten som hade närkontakt med Bennu.

– När vi satte ner den på asteroiden så blåste den ut kvävgas med högt tryck för att få markmaterialet att virvla runt så att vi helt enkelt kunde samla upp det, säger Dante Lauretta som är projektledare på Nasa i Vetenskapens världs film ”Resan till asteroiden”.

Sjönk ner en halvmeter

Asteroiden har visat sig vara mycket porös och det fick robotarmen att sjunka nästan en halvmeter ner i marken samtidigt som det virvlade upp massa grus och damm.

Frågan är nu hur stor påverkan rymdsondens närkontakt har haft på asteroiden.

Flög över kratern

Nasa har därför gjort en sista observationstur på nära håll av himlakroppen för att inspektera eventuell åverkan. Under några timmar den 7 april flög den 3,7 kilometer över den krater där provtagningen gjordes.

– Genom att undersöka hur ytan har ändrats vid utgrävningsplatsen kan vi lära oss mer om ytan och om asteroidens mekaniska egenskaper, säger Dante Lauretta i ett pressmeddelande från Nasa.

Laddar hem bilder

Rymdsonden befinner sig 300 miljoner kilometer från jorden just nu så det tar tid att ladda hem alla bilder. Först nästa vecka beräknar Nasa att kunna börja med analyserna.

I maj påbörjar Osiris-Rex resan hem och den dyrbara lasten med grus och damm från Bennu beräknas landa på jorden i september 2023.  

Se Resan till asteroiden i Vetenskapens värld på SVTplay eller i SVT2 måndag den 12 april.

Provtagningar på asteroider

November 2005: Den japanska rymdsonden Hayabusa 1 landade på asteroiden Itokawa för att ta prover men fick bara med sig en ytterst liten mängd. De kom tillbaka till jorden 2010.

Februari och juli 2019: Uppföljaren Hayabusa 2 gör två provtagningar på asteroiden Ryugu. Stensamlingen anlände jorden i december 2020.

Oktober 2020: Nasa:s rymdsond Osiris-Rex hämtar material från asteroiden Bennu. Beräknas återvända till jorden i oktober 2023.

Källa: Jaxa, Nasa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.