Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rymdsonden Osiris-Rex har landat på asteroiden Bennu. Foto: AP

Rymdsond har landat på asteroid – efter fyra års resa

Uppdaterad
Publicerad

Efter en fyra år lång resa från jorden har rymdsonden Osiris-Rex under några sekunder landat på – och lyft igen från – asteroiden Bennu. Ett historiskt uppdrag där minst 57 gram rymdgrus hoppas ge fler svar på universums ursprung.

Tolv minuter efter midnatt, svensk tid, meddelade USA:s rymdstyrelse Nasa att rymdsonden Osiris-Rex hade landat på asteroiden Bennu – 330 miljoner kilometer bort från jorden. Ett unikt uppdrag som har pågått i tolv år, och där sonden påbörjade sin rymdresa för fyra år sedan.

Det enorma avståndet gör att det tar tid för signaler att röra sig mellan jorden och Bennu, vilket innebar att när rapporten från rymdfarkosten kom fram till jorden efter 18,5 minuter – var alltihop redan över sedan länge.

Samlade in rymdgrus

Under 16 kritiska sekunder utförde Osiris-Rex, stor som en skåpbil, sitt uppdrag: Landade i en halv kilometer i diameter stor krater på Bennu, fällde ut en robotarm, avfyrade en laddning trycksatt kväve som blåste upp grus och stoft som samlades in, och lyfte sedan igen.

– Vi letar efter vårt eget ursprung där ute, och det är därför vi har tagit oss så långt för att få en bit av Bennu, säger Nasaforskaren Michelle Thaller till nyhetsbyrån AFP.

Beräknas tillbaka till jorden 2023

Om Osiris-Rex kommer tillbaka till jorden som tänkt, i september 2023, kommer den att ha med sig den största samlingen rymdgrus sedan månuppdragen under Apollo-eran. Förhoppningen är att den har samlat in minst 57 gram, men rymdfarkosten är kapabel till att bära med sig cirka två kilo hem.

–Vi tror faktiskt att vi kan komma tillbaka med en bebisbild av hur solsystemet och dess kemiska sammansättning såg ut för miljarder år sedan, säger Michelle Thaller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer