Yvonne Boqvist är en av de som fackförbunden nu vill få bort från stugorna.

Nu portar LO arbetarkvinnorna

Publicerad

Efter en tids konflikt har LO och Livs nu lyckats få länsstyrelsen att ändra stadgarna i Anna Johansson-Visborgs stiftelse. Konsekvensen blir att två arbetarkvinnor nu nekas plats i styrelsen och att deras stugor kan rivas.

De fackliga organisationerna LO och Livs har nu lyckats stänga ute två behövande arbetarkvinnor från Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs minne.

Det är Länsstyrelsen i Stockholm som godkänt deras ansökan om att stryka en stiftelseparagraf i stiftelsens stadgar.

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Under vintern har SVT rapporterat om ett antal lågavlönade arbetarkvinnor som kämpat mot de fackliga organisationerna LO och Livs respektive Stockholmsavdelningar.

Organisationerna är huvudmän för den stiftelse som ska hyra ut semesterstugor på en udde i Nackaområdet utanför Stockholm till behövande kvinnor och till en låg kostnad. Stiftelsens historia har dock kantats av korruption och skandaler och de två fackförbunden vill nu riva stugorna.

Enligt stiftelsen stadgar har två av kvinnorna rätt till en plats i styrelsen. Men det har LO och Livs under lång tid förvägrat dem. Efter att SVT uppmärksammade detta i december ansökte de fackliga representanterna hos länsstyrelsen om att ta bort paragrafen och detta har länsstyrelsen nu godkänt.

Ett antal kvinnor som hyr de små stugorna har bestämt sig för att överklaga beslutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Mer i ämnet