Det är klara förbättringar i det här budet, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Foto: SVT

LO:s ordförande kommenterar las-överenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger att om de förändringar som nu finns i las-överenskommelsen hade funnits redan för en månad sedan, så hade det chansen i alla fall funnits att LO hade sagt ja till avtalet. 

Partsöverenskommelsen mellan tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv slöts för en dryg månad sedan. Då valde LO att säga nej. Enligt Susanna Gideonsson så var det framförallt frågan om anställningstrygghet som har varit svår att enas om och där tyckte inte LO att avtalsförslaget gav deras medlemmar tillräckligt stor trygghet.

Men, med de förändringar i avtalet som If Metall och Kommunal nu förhandlat fram, bland annat rätt till omställningsstöd om deras sysselsättningsgrad minskar och större rätt till omskolning och kompetensutveckling, så kanske LO hade godkänt avtalet redan då.

– Jag kan inte ta gift på det, men det är klara förbättringar så chansen hade varit mycket större, säger hon.

Se Susanna Gideonssons kommentar i klippet.

Här är huvuddragen i las-överenskommelsen:

Överenskommelsen har kommit att kallas för las-överenskommelsen, bland annat i media. Men den innehåller och gäller även andra delar inom arbetsmarknaden.

– Anställningsformen allmän visstidsanställning avskaffas och ersätts av något som heter särskild visstidsanställning. En viktig skillnad är att med den nya anställningsformen krävs bara tolv månaders anställning innan anställningen omvandlas till en tillsvidareanställning. Just nu krävs det 24 månaders anställning för en fast anställning och i den tidigare ursprungliga överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv handlade det om 18 månader.

– Den så kallade hyvlingen begränsas, det vill säga arbetsgivarens möjligheter att sänka en anställds arbetstid – och därmed lön. Om arbetsgivaren vill genomföra hyvling så kräver det att turordningsreglerna följs och att den anställde får lite tid på sig, upp till tre månader, för att kunna anpassa sig till sin nya lön.

– Rätten till vidareutbildning och kompetens för de anställda förstärks genom ett nytt omställningsavtal som bland annat ger den som har arbetat hos en arbetsgivare i minst 8 år möjlighet att utbilda sig med 80 procent av sin lön under ett år. Nytt är också att visstidsanställda och personliga assistenter ingår i omställningsavtalet.

– Parterna är överens om att utreda en kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring som också ska avse anställda med låga eller oregelbundna inkomster som garanterar löntagarna minst 80 procent av lönen.

– Arbetsgivare har rätt att göra undantag från turordningsreglerna vid uppsägning för tre anställda oavsett företagets storlek. I dag har arbetsgivaren rätt att göra undantag för max två personer i företag med högst tio anställda.

– Termen ”saklig grund av personliga skäl” vid uppsägning ersätts med ”sakliga skäl”. Till sakliga skäl räknas om arbetstagaren allvarligt brutit mot anställningsavtalet genom exempelvis arbetsvägran, samarbetssvårigheter, missbruk eller brott.

– Arbetsgivaren ska fortsatt erbjuda stödåtgärder, ge en varning och erbjuda omplacering innan en anställd kan sägas upp. Men om arbetsgivaren erbjudit en omplacering och det fortfarande finns sakliga skäl för uppsägning finns ingen plikt att erbjuda ny omplacering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.