Stefan Löfven (S) KU-anmäls av riksdagsledamoten Jan Ericson (M). Foto: TT

Löfven KU-anmäls för utnämning av vice-posten

Uppdaterad
Publicerad
Statsminister Stefan Löfven anmäls till konstitutionsutskottet för sin utnämning av språkröret Åsa Romson till vice statsminister. Enligt den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson, som står bakom denna anmälan, så har statsministern  fört det svenska folket bakom ljuset.

Ericson menar att Löfven borde ha berättat att Åsa Romson egentligen inte är det som hon genom sin titel och tidigare praxis uppges vara.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att svenska folket och även omvärlden har klart för sig vem som företräder regeringen och leder regeringens arbete om inte statsministern kan göra detta. Åsa Romson är på regeringens hemsida utsedd till vice statsminister, och nu visar det sig att hon formellt inte är det. Så kan vi inte ha det, säger Jan Ericson (M) till SVT Nyheter.

”Måste vara tydlig”

Enligt grundlagen är det dock ganska tydligt att det är regeringschefen själv som väljer vilket statsråd som ska vara hans ställföreträdare. Visserligen är det så, medger Jan Ericson, men det är inte detta som är fel i sammanhanget.

– Det är riktigt att det inte strider mot grundlagen i sig. Men under samtliga tidigare regeringar, såväl borgerliga som socialistiska, så har det varit en praxis att den man utser till vice statsminister också är ställföreträdare. Frångår man denna praxis, så måste man vara tydlig med detta, så att alla vet vad som gäller, säger Jan Ericson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer