Löfven: Nu gör vi det här tillsammans, för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) upprepade i mångt och mycket det bistra budskap som gavs tidigare i veckan. Ställ in, boka av och skjut upp det som du gärna skulle vilja göra men inte är nödvändigt, uppmanade han bland annat. Men i mörkret finns även skäl att se ljuset.

– Det vi som land gör fel nu, får vi lida av senare. Det som vi gör rätt nu, får vi glädje av senare.

Stefan Löfven riktade i sitt tal nästan omgående till det svenska folket, som han vill be om något ”mycket svårt, men nödvändigt”. Han inskärpte allvaret i situationen med att påminna om de över 6 000 människor som dött med covid-19 hittills och med det många anhöriga som mist en förälder, ett barn eller vän.

Han manade därför till att reflektera över betydelsen av det som svenskarna gör för att begränsa smittspridningen.

– Det vi gör nu påverkar hur jufirandet kommer att se ut, vilka som fortfarande kommer att finnas med oss i jul. Det kan låta hårt, brutalt, men det är precis så hård som verkligheten är, sade Stefan Löfven.

”Sverige är under prövning”

Han uppmanade även den som bara kan se mörkret att ändå tro på sin egen och samhällets förmåga att klara av krisen.

– Sverige är under prövning, men Sverige kommer att stå pall. Sjukvården och omsorgen fungerar, trots allt. Hus och vägar byggs, trots allt. Våra barn får utbildning och lust att lära , trots allt. Vi ska ta situationen på mycket stort allvar, men vi ska göra det med behärskning, fasthet och mod, slog statsministern fast och avslutade med en uppmaning om solidaritet och gemensam handling:

– Nu gör vi det här. Tillsammans. För Sverige.

”Väldigt allvarstyngt”

SVT:s inrikespolitiske kommentator, Mats Knutson, framhåller hur Stefan Löfven återigen kom med ett tungt budskap till det svenska folket.

– Det är väldigt allvarstyngt och bistert i sitt framförande, säger han om talet. Det är klart att det kommer förmodligen innebära att många kommer att tänka till en extra gång innan de bryter mot de råd som finns, tror Knutson.

Se hela Stefan Löfvens tal till nationen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.