Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven talar vid samlingen efter demonstrationståget på första maj i Sundbyberg. Foto: TT

Löfven lovade bygga Norrbottniabanan

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tror på ett högre valdeltagande och fler S-röster i EU-valet. Och vid dagens besök i Luleå så lovade han också att bygga Norrbotniabanan.

Det är bara tio dagar kvar till EU-valet och Stefan Löfven besökte på torsdagen Luleå för att träffa gymnasieelever, träffa ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och hålla torgmöte.

Och han gjorde det i medvind i opinionsmätningarna – 30,7 procent jämfört med de 24,4 procent som partiet fick i valet till eruopaparlamentet 2009.

Norrbottniabanan

– Jag tror att vi har en bra chans att nå ett bra resultat. Valdeltagandet kommer nog att bli högre och det gynnar oss, men vi kan inte ta ut något i förskott. Det är ett tufft arbete varje dag som gäller, säger Stefan Löfven.

Norrbotniabanan byggs

Partiledarens tal till gymnasieeleverna handlade om jobb, utbildning, justa villkor, miljön och ett soldiariskt Europa – utan främlingsfientlighet och rasism.

– Människor gör skillnad, det är ingen naturlag som avgör frågorna, utan vi själva via demokrati. Därför är det viktigt att rösta i EU-valet, säger Stefan Löfven.

Han gav också klart besked om Norrbotniabanan, som inte finns med i banverkets långtidsplanering fram till 2025.

– Om hela Sverige ska leva så måste vi ha bra transportförutsättningar. Så Norrbottnabanan ska byggas. Det är en bra grundförutsättning för Norrland.

Så om ni vinner valet...?

– Då påbörjas byggandet av Norrbotniabanans första etapp mellan Umeå och Dova, säger Stefan Löfven.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbottniabanan

Mer i ämnet