Statsminister Stefan Löfven (S) vill att man lär av historien.

Löfven: Vi har ett problem med antisemitismen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska samhället har problem med antisemitismen, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff i Paris i samband med dagens stora klimatmöte.

– Vi har ett problem i svenskt samhälle med antisemitismen. Vi måste se det tydligt. I Malmö ser vi det och i Göteborg. Då är det upp till oss också att både motverka och förebygga detta, säger statsministern.

– Vi måste vara väldigt tydliga med att den här antisemitismen och judehatet har ingen plats i vårt samhälle. Den ska inte ha något som helst utrymme.

Stefan Löfven betonar vikten av att lära av historien.

– I regeringen har vi exempelvis fattat beslut om att föra till pengar till hågkomstresor för skolklasser. Fler skolungdomar måste se detta på plats och vara i Auschwitz till exempel, eller något annat koncentrationsläger, för att verkligen förstå vad som har hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.