Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kholoud Sokarie hoppas att jobbmässan ska leda till en anställning, även om det innebär en flytt på 100 mil. Spela klippet för att höra henne berätta om jobbsökandet. Foto: Karin Karltun

100 Blekingebor söker jobb 100 mil bort – i Skellefteå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Arbetssökande blekingar tog chansen att besöka en jobbmässa i Ronneby. Men jobben finns inte i Sveriges trädgård – utan i Skellefteå.

– Det är min chans att kunna få ett jobb, säger Kholoud Sokarie.

I två dagar anordnar Blekinge Integration och Utbildningscenter, BIU, en jobbmässa på Campus Ronneby. Men på plats finns rekryterare från Skellefteå kommun och företag i Västerbotten.

– Vi förväntar oss att det kommer över 100 personer under de här två dagarna, säger Henrik Lövgren, chef för BIU.

14 000 jobb inom sju år

De som har anmält intresse erbjuds en enskild jobbintervju med företagen.

I och med batterifabriken Northvolts etablering så förutspår Skellefteå kommun att det kommer skapas 14 000 nya jobb inom de närmsta sju åren.

– Vi behöver fler människor som kan tänka sig att flytta till Skellefteå, säger Johanna Renberg som är HR-strateg på Skellefteå kommun.

Hoppas på fast anställning

En som kan tänka sig en flytt är Kholoud Sokarie som kom till Ronneby för åtta år sedan. Hon har sökt jobb sedan dess men inte lyckats få någon fast tjänst. Nu tittar hon efter andra möjligheter, även om det innebär att flytta hela familjen över 100 mil.

– Vi har etablerat oss här så det är klart att det är jobbigt. Det blir som att börja om på noll. Men vi ser det också som en möjlighet att skapa ett nytt liv, säger hon.

Spela klippet för att höra henne berätta mer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.