Foto: SVT

20 av 28 chefer upplever dålig arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

20 enhetschefer upplever att deras arbetsmiljö är dålig, av de totalt 28 chefer som intervjuades. Det visar den kartläggning av arbetsmiljön på Funktionsstödsförvaltningen i Karlskrona, som beställdes av ledningen.

Det var i augusti som flera enhetschefer och administrativ personal på Funktionsstödsförvaltningen i Karlskrona kommun larmade om en ohållbar arbetsmiljö, i en anonym skrivelse. En vecka senare kom en ny skrivelse där 20 enhetschefer valde att skriva under med sina namn i ett öppet brev.

Beställde utredning

I samband med kritiken beställde ledningen en kartläggning av arbetsmiljön. Den är nu genomförd av legitimerad psykolog och psykoterapeut, och blev klar i slutet av förra veckan, vilket Sydöstran var först med att rapportera om.

Alla enhetschefer har intervjuats samt ett litet antal administrativ personal kring deras upplevelse av arbetsmiljön. Det har sedan sammanställts i en skriftlig rapport.

”Alarmerande högt”

20 enhetschefer upplever att deras arbetsmiljö är dålig av de totalt 28 chefer som intervjuades. ”Ett alarmerande högt antal enhetschefer upplever problem kring sin sociala och organisatoriska arbetsmiljö.”, står det i rapporten.

Bland annat rör det sig om arbetsbelastning, kommunikation, ledarskapet och kulturen på förvaltningen, som är de grundläggande orsakerna till den dåliga arbetsmiljön, enligt kartläggningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer