Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De som tackat nej till Astra Zenecas vaccin får vänta – hör regionens vaccinsamordnare berätta i videoklippet. Foto: TT/SVT

4 200 Blekingebor i riskgrupp fortfarande inte vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Över 4 200 personer som är 65 år och därmed är i en riskgrupp, har inte vaccinerat sig mot covid-19. Regionen tror att fler vill vaccinera sig – men väntar – för att slippa Astra Zenecas vaccin.

I slutet av april beslutade Region Blekinge att personer över 65 år enbart skulle erbjudas Astra Zenecas vaccin.

Anledningen var att flera doser av vaccinet fått slängas efter att personer tackat nej vid vaccinationstillfället för rädsla att drabbas av de sällsynta biverkningar som det rapporterats om.

”En del är oroliga”

I Blekinge är det mer än 4200 personer över 65 år som ännu inte tagit vaccin mot covid-19. Regionen misstänker att en del i riskgruppen väntar med att vaccinera sig just på grund av att de i dagsläget bara erbjuds Astra Zenecas vaccin.

– Det vet vi ju eftersom en del är oroliga för just det vaccinet, säger Mats Berggren, vaccinsamordnare på Region Blekinge.

De som tackar nej till Astra Zeneca men ändå vill vaccinera sig mot covid-19 får vänta flera månader på ett annat vaccin.

Hör Mats Berggren berätta mer om det i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer