Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
José Espinoza vill ha svar vad som hände hans försvunna vänner i Chile. Foto: Erik Lundmark/SVT

50 år efter statskuppen i Chile – fortfarande öppet sår för José Espinoza i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

I dag har det gått 50 år sedan den blodiga statskuppen i Chile. För José Espinoza i Karlskrona har det varit 50 år av jakt på svar. Svar som han inte tror att han någonsin kommer att få.

Under kuppen, och de 17 år av militärdiktatur under Augusto Pinochet som följde, beräknas tusentals människor ha dödats. Ytterligare tusentals försvann spårlös, och långt fler torterades.

José Espinoza bodde i huvudstaden Santiago när bomberna började falla över presidentpalatset den 11 september 1973.

– Jag skulle ut och dela ut mat till fattiga genom kyrkan, när min pappa ringde och sa att han hört på radion att det var statskupp. Vi var helt oförberedda på det och visste inte vad vi skulle göra, berättar han.

”Skamligt”

I slutet av 80-talet lämnade han landet och kom till Sverige och Karlskrona. Men runt 400 av hans vänner och bekanta i hemlandet hörde han aldrig av igen.

– Det har gått 50 år, och jag har fortfarande inte fått svar vad som hände dem. Militären vägrar erkänna att de gjorde fel, att de begått brott mot mänskligheten, och då får jag inga svar. Det är skamligt, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.