Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carolina Pradenas Hultgren smugglades ut i en baklucka under militärkuppen. Foto: Dokumentär/SVT

Hon räddades från tortyren i Chile – svensk ambassadör smugglade ut tusentals

Uppdaterad
Publicerad

Hon fördes till en idrottsarena som gjorts om till koncentrationsläger och torterades. Men med hjälp av en svensk ambassadör kunde Carolina Pradenas Hultgren räddas undan militärkuppen i Chile.

Politiskt aktiva Carolina Pradenas Hultgren lyckades hålla sig undan i två veckor när militärkuppen i Chile inträffade 11 september 1973. Men plötsligt dök beväpnade män upp och hon, som många andra, hamnade i koncentrationsläger.

– Jag var väldigt dålig där, fick väldigt mycket tortyr, säger Carolina Pradenas Hultgren.

Räddades av ambassadör

Till slut räddades hon av den svenske ambassadören Harald Edelstam, som smugglade ut tusentals flyktingar i bagageutrymmet på sin diplomatskyltade bil. Carolina Pradenas Hultgren flydde till Sverige och har levt här sedan dess.

General Augusto Pinochet, som genomförde kuppen 1973, var sedan diktator i Chile i 17 år.

Höll väskorna packade

– Från början tänkte man att Pinochet inte skulle stanna längre än två-tre år. Vi hade till och med väskorna vid dörren, för vi ville alla komma tillbaka till vårt land, säger Carolina Pradenas Hultgren. 

Se dokumentären ”Dödens dag – Chile september 1973”  på SVT Play eller den 10/9 klockan 18:30 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.