Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Väntetiden att få svar på sitt cellprov har ökat i Västmanland. Foto: SVT/arkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Cellprovtagning skickas hem till 900 kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Under våren skickar Region Blekinge ut ett självtest för gynekologisk cellprovtagning till 900 kvinnor. Testet riktar sig till kvinnor i Blekinge som uteblivit från cellprovtagning.

Målet är att få så många kvinnor som möjligt att lämna ett cellprov för att kunna upptäcka cellförändringar och förebygga livmoderhalscancer. Självtestet för gynekologisk cellprovtagning kommer att erbjudas till kvinnor som uteblivit från cellprovskontroller i mer än sex år.

– I den gruppen kvinnor som uteblivit under många år finns tyvärr kvinnor med grava cellförändringar. Kvinnorna kanske först kommer till sjukvården när de har symptom och det är mycket bättre att hitta förändringarna långt innan. Därför kommer vi att erbjuda ett självtest för HVP, Humant Papillom Virus, som är det virus kan ge cellförändringar, säger Bodil Ehn, som är mödrahälsovårdsöverläkare.

Bodil Ehn är mödrahälsovårdsöverläkare. Foto: TT/SVT

900 kvinnor

Självtestet kommer att skickas till cirka 900 kvinnor i Blekinge. Från sjukvården är förhoppningen att så många som möjligt av mottagarna ska göra testet och skicka tillbaka svaret.

Är självtesten lika säkra som om en barnmorska gör testen?

– Det är lika säkert. Om provet visar att man har HPV ber vi kvinnan att komma till gynmottagningen och ta ett prov på förekomsten av HPV och cellförändringar, säger Bodil Ehn.

”Arbetar ständigt”

Hon berättar att det även sedan tidigare gjorts flera åtgärder för att öka andelen kvinnor som kommer till cellprovskontroller.

– Man har försökt på andra sätt att få fler kvinnor att komma till cellprovtagning och vi arbetar ständigt för det. Man har kostnadsfri provtagning på alla våra sex kvinnohälsovårdsmottagningar och man kan enkelt boka om och av via webben. Men det är ändå en del som av olika anledningar inte kommer, säger hon.

Att skicka ut självtest för gynekologisk cellprovtagning har sedan tidigare införts i flera regioner i landet.

Se mer om betydelsen av att testa sig för HPV i klippet ovan.

HPV (Humant Papillom Virus)

Visa

En grupp virus som också kallas vårtvirus. Namnet papillomvirus kommer av papill, som är något som liknar en vårta.

Det finns över 100 typer av papillomvirus som kan infektera människan och som infekterar olika delar av kroppen.

Papillomvirus som infekterar livmoderhalsen kan orsaka så kallad cervixcancer, livmoderhalscancer.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer