Den anställdes försvarare Vidar Wahlestedt. Foto: SVT

”Han fick beskedet att laxen skulle fortsätta säljas”

Uppdaterad
Publicerad

Den anställde menar att han frågat föreningens ordförande om affärerna var i sin ordning. Han fick då beskedet att den skulle fortsätta säljas.

Den åtalade anställde i laxhärvan, som tillsammans med föreningens ordförande misstänks för grov smuggling för att ha sålt giftig lax till Frankrike, förnekar brott.

Den anställde var också försäljningschef och säger genom sin advokat att han inte praktiskt fört ut någon lax från Sverige och inte heller märkt några lådor, lastat eller mottagit någon betalning.

– Det han har gjort är att han upprättat följesedlar och fakturerat, men det ingår i de arbetsuppgifter han varit ålagd att göra. Det är inte heller föreningen so har fört ut laxen till Frankrike, utan en dansk firma, säger den anställdes försvarare Vidar Wahlestedt.

Kände inte till utförselförbudet

Wahlestedt säger att den anställde litade på de franska analysresultaten om dioxinvärdena på laxen.

– Han frågade flera gånger föreningens ordförande om affärerna var i sin ordning. Varje gång fick han besked att laxen skulle fortsätta säljas.

Han fortsätter:

– Han kände till riskerna med fisken, men kände inte till utförselförbud. Han hade inga befogenheter, vare sig för ekonomi eller inköp. Han hade en underordnad roll i föreningen, säger advokaten Vidar Wahlestedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Laxhärvan i Blekinge

Mer i ämnet