Christer Holmqvist är den 37-åriga kvinnans försvarsadvokat. Foto: SVT

Advokatens raseri: Kan inte meddela kvinnan friande morddomen

Uppdaterad
Publicerad

Efter nio månader i häkte meddelade i dag Blekinge tingsrätt domen som frikänner den 37-åriga kvinnan från mordmisstankarna. Då väljer Kriminalvården att genomföra en omplacering av kvinnan, vilket får hennes försvarsadvokat att rasa.

– Det är ju fullständigt horribelt, jag får inte kontakt med henne, säger Christer Holmqvist, försvarsadvokat.

Den 37-åriga kvinnan stod åtalad misstänkt för mord, men frikändes under onsdagen av Blekinge tingsrätt från de misstankarna. Istället döms hon för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död till sju års fängelse, då tingsrätten menar att det saknats uppsåt att döda.

– Det är klart att det är en framgång för försvaret att hon inte döms för mord. Samtidigt menar tingsrätten att det fanns ett uppsåt att skada mannen, vilket är en bild vi inte delar. Jag vidhåller fortfarande att det hela var en olyckshändelse, säger Christer Holmqvist, kvinnans försvarsadvokat.

Knivdådet vid Fredriksbergsskolan

”Fullständigt horribelt”

Åklagaren hade yrkat att tingsrätten skulle döma kvinnan till 16 års fängelse för mord, men utgången blev alltså betydligt mildare. Men det har försvarsadvokaten inte kunnat meddela sin klient.

– Jag får inte kontakt med henne, för Kriminalvården har beslutat att omplacera min klient under dagen. Så hon ska sitta i en bil under flera timmar just i det här ögonblicket när hennes kanske viktigaste beslut i livet meddelas. Förhoppningsvis kan jag kanske få tag i henne via telefon ikväll.

Hur ser du på det?

– Det är ju fullständigt horribelt och brist på medmänsklighet. Hon har varit häktad i över nio månader, men just den här dagen sätter man henne i en bil under lång tid. Jag fattar inte hur man kan ta sådana beslut.

Kriminalvården: ”Full förståelse”

Enligt Kriminalvården är det ovanligt att en misstänkt flyttas samma dag som dom ska förmedlas. I det här fallet handlade det om att häktet i Karlskrona var fullt.

– Här gjordes bedömningen att det helt enkelt inte fanns någon annan möjlighet än att flytta den aktuella klienten eftersom nya häktade skulle beredas akut plats på häktet. Kriminalvården har full förståelse för den frustration som advokaten känner, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet vid Fredriksbergsskolan

Mer i ämnet