Så här såg minkfarmen i Stiby ut efter branden. På fredag inleds rättegången i Nacka tingsrätt med Henrik Olin som åklagare. Foto: Åklagarmyndigheten och polisen

Åklagaren: Därför är Stibybranden unik i Sverige

Publicerad

De två mordbrandsåtalade männen har enligt åklagaren kopplingar till terrorstämplade organisationer.

Det, tillsammans med djurrättsaktivism, gör mordbranden i Stiby unik.

– Åtalet är det första i sitt slag i Sverige, säger åklagare Henrik Olin.

De två tidigare ostraffade männen, 18 och 20 år, fångade säkerhetspolisens uppmärksamhet i början av 2020 när de skrev till varandra på ett forum på nätet. Tack vare konversationerna kunde polisen börja nysta upp frågetecknen kring mordbranden i Blekinge.

– Ekonomisk inhämtning i form av banktransaktioner från resan till Sölvesborg från Stockholmsområdet kunde knyta dem till platsen, säger åklagare Henrik Olin, som i december åtalade de båda männen för mordbrand.

Kopplas till amerikanska terrorgrupper

Enligt åtalet har männen kopplingar till de amerikanska terrororganisationerna The Base och The Green Brigade.

– Det är högerextrema våldsbejakande organisationer som önskar att samhället ska störtas genom att agera mot djurhållning och miljöförstöring, säger han.

Henrik Olin kommer att yrka på att männen döms till fängelsstraff – det lägsta straffet för mordbrand är två års fängelse.

– Mordbrand är ett allvarligt brott, och min uppfattning är att det är värre att begå en mordbrand när man gör det av ideologiska, samhällsstörtande motiv, än om man gör det för att man är arg på någon, säger åklagaren som bedömer att bevisningen är mycket god.

Strafflängden kan påverkas av deras ålder

Henrik Olin menar samtidigt att straffet kan påverkas av de båda männens ålder, då de var 17 och 18 år gamla vid brottstillfället.

Rättegången inleds i Nacka tingsrätt på fredag. Männen medger ansvar för grov skadegörelse, men nekar till mordbrand.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.