I somras hittades en kvinna avliden i en bostad i Karlskrona kommun. Foto: Stina Sandström

Åklagarens besked: väcker åtal för misstänkt strypmord

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt sex månaders utredningsarbete har åklagare Malin Niklasson bestämt sig.

Snart väcks åtal i det misstänkta strypmordsärendet i Karlskrona.

Men den misstänkte 56-åringen fortsätter att neka.

Det var den 11 juli som larmet om den då redan avlidna kvinnan kom till polisen. Hon hade påträffats livlös i sin bostad och dödförklarades senare på Blekingesjukhuset. En 56-årig man greps och anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord och har sedan dess suttit häktad.

– Han nekar alltjämt, säger åklagare Malin Niklasson, som i slutet av förra året konfronterade 56-åringen med de för åtalet avgörande analyssvaren från den tekniska utredningen.

Misstänkt strypmord i Karlskrona

Klart är att åklagaren tvingas luta sig mot just svaren i de tekniska protokollen, som tar stort utrymme i den 1 200 sidor omfattande förundersökningen. Vittnen till händelsen saknas helt och åklagarens teori är att kvinnan ströps till döds i bostaden.

– Bevisen är dels de tekniska analyserna, dels vad som framkommit i de förhör vi hållit, säger Malin Niklasson.

Förundersökningen är nu ute på slutdelgivning och försvaret har fyra veckor på sig att inkomma med eventuella krav på kompletteringar.

– Men att utredningen nu är klar betyder att jag kommer att väcka åtal för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt strypmord i Karlskrona

Mer i ämnet