• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Den misstänka 56-åringen anländer till rättegångssalen under tingsrättsförhandlingarna i Karlskrona. Foto: SVT

Hovrätten sänker straff för strypmord – man döms till 16 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffet för den man som dömdes till 18 års fängelse av tingsrätten för att dödat en 53-årig kvinna, på en ort utanför Karlskrona.

Mannen döms till 16 års fängelse för mord.

Natten till den 11 juli förra året hittades en 53-årig kvinna livlös i en bostad med ett buntband runt halsen. Hon fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

I bostaden fanns en 56-årig man som greps och senare åtalades för mord. Under förhandlingarna i tingsrätten yrkade åklagaren på livstids fängelse medan 56-åringen hävdade att offret åsamkat sig skadorna själv.

Misstänkt strypmord i Karlskrona

I maj dömdes mannen mot sitt nekande till 18 års fängelse av Blekinge tingsrätt – en dom som överklagades till hovrätten.

Sänker tingsrättens straff

Under måndagen meddelade hovrätten att straffet sänks till 16 års fängelse.

I domen skriver hovrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen har haft avsikt att döda kvinnan men att 56-åringen trots det – inte ska dömas till livstid eller 18 års fängelse. Rätten menar i stället att straffvärdet motsvarar 16 års fängelse.

SVT Nyheter Blekinge har sökt en kommentar från åklagaren utan resultat.

I videoklippet berättar SVT:s reporter om polisens utredning:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt strypmord i Karlskrona

Mer i ämnet