Foto: Polisen

18 års fängelse för buntbandsmord

Uppdaterad
Publicerad
Det var den 56-årige mannen som strypmördade kvinnan i huset utanför Karlskrona.
Det slår tingsrätten fast när domen mot den tidigare ostraffade gärningsmannen blev offentlig i dag.
Straffet: 18 års fängelse.

Åklagare Malin Niklasson yrkade på livstids fängelse för 56-åringen och sa under slutpläderingen i mars att det efter utredningen var klarlagt att mannen strypmördat den 53-åriga kvinnan med ett buntband.

– Det är mycket som visar att den misstänkte farit med osanning, sa hon i rätten och syftade på att mannen i förhör på flera punkter ändrat version om vad som hänt i huset där kvinnan påträffades död.

Tingsrätten valde dock att låta straffet stanna vid 18 års fängelse.

I sin dom skriver tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att 56-åringen mördat kvinnan. Att han inför gemensamma bekanta tidigare felaktigt hävdat att kvinnans psykiska och fysiska hälsa var sviktande, tyder på att han planerat gärningen under en tid, enligt tingsrätten. 

Har hela tiden nekat

Kvinnan hittades med ett buntband åtdraget om halsen i en bostad på en ort utanför Karlskrona, natten till den 11 juli förra året. På plats greps en nu 56-årig man, som sedan dess suttit häktad misstänkt för mord.

Det finns inga vittnen till själva händelsen – den enda personen som befann sig på platsen när dödsfallet inträffade var den 56-årige mannen. Han har hela tiden hävdat att offret åsamkat sig skadorna själv och att han så snart han upptäckte vad som hänt larmade polis och ambulans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt strypmord i Karlskrona

Mer i ämnet