Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter Erik Alfredsson. Foto: POLISEN/SVT

SVT:s reporter: ”Något exakt svar på vad som hände finns inte”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen menar att kvinnan ströp sig själv med ett buntband, och att han inte har något med dödsfallet att göra. Efter en omfattande utredning hoppas nu åklagaren kunna motbevisa mannens version – bland annat genom flera expertvittnen och förhör med anhöriga.

Den 53-åriga kvinnan hittades med ett buntband åtdraget om halsen i en bostad på en ort utanför Karlskrona, natten till den 11 juli. På plats greps en nu 56-årig man, som sedan dess suttit häktad misstänkt för mord.

Det finns inga vittnen till själva händelsen – den enda personen som befann sig på platsen när dödsfallet inträffade var den 56-årige mannen. Han menar i förhör att kvinnan åsamkat sig skadorna själv, och att han så snart han upptäckte vad som hänt larmade polis och ambulans.

Det har krävts ett omfattande polisarbete för att utreda vad som hände på platsen. 22 personer har kallats som vittnen till rättegången, bland annat flera kriminaltekniker som åklagaren menar kan styrka att kvinnan utsattes för våld innan dödsfallet. På platsen anträffades stora mängder blod, liksom på den misstänkte gärningsmannens kropp, vilket åklagaren menar tyder på att strypningen har föregåtts av någon form av våld.

Ändrade versioner

I förhör har den misstänkte mannen flera gånger ändrat sin version – bland annat om hur och var han hittade den livlösa kvinnan. I de inledande förhören uppgav han att han hittade henne i sängen. Senare har han berättat att kvinnan hittades på golvet bredvid sängen.

När han konfronterades med uppgifter att hans version om var hon hittades inte kan stämma säger han bland annat:

– Jag vet inte. Jag vet bara vad jag har fått uppleva.

Förhörsledaren: Men det du säger fått uppleva, det stämmer inte med vad vi har hittat på platsen. Det stämmer inte med [offrets] skador. Det stämmer inte med hur blodet har stänkt.

– Jag har ingen kommentar till det. Jag kan inte förklara. Jag lyfte upp henne i sängen och när hon kom upp i sängen, så blöder hon kraftigt ur näsan, konstaterar jag.

Flera anhöriga och bekanta till både offret och gärningsmannen kallas också som vittnen, för att enligt åklagaren bevisa att mannen bragt kvinnan om livet, då de har kunnat berätta om problem kopplat till de inblandades relation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt strypmord i Karlskrona

Mer i ämnet