Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så motiverar åklagaren yrkandet på livstid Foto: SVT

Åklagaren yrkar på livstid för misstänkt buntbandsmord

Uppdaterad
Publicerad

Mannen är skyldig till att ha strypt kvinnan med ett buntband, och bör därför dömas till livstids fängelse. Det menar åklagaren Malin Niklasson, när hon i dag höll sina slutpläderingar inför rätten i den omtalade mordrättegången.

– Jag vågar påstå att med utgångspunkten att det är ett brott som har begåtts, så är det den misstänkte som är skyldig. Det är mycket som visar att den misstänkte talat med osanning, säger Malin Niklasson, åklagare.

Hon hänvisar då bland annat till hur mannens berättelse om var och hur han hittade den livlösa kvinnan har förändrats under utredningens gång, och berättelser kopplade till offret och gärningsmannens relation.

– Den åtalade har ändrat sin version och har haft svårt att hålla sig till sanningen, såväl under utredningen som under rättegången, säger Malin Niklasson, i pläderingarna.

”Inte självförvållat”

Vidare menar åklagaren att det genom vittnesmål är fastställt att kvinnan inte var självmordsbenägen. Hon hade flera framtidsplaner, ingen dokumenterad psykisk ohälsa och lämnade inte efter sig något självmordsbrev. Samtidigt menar den åtalade 56-åringen själv att han är oskyldig, och att kvinnan måste dragit åt buntbandet om sin egen hals.

– Rättsläkarens bedömning av hur skadorna har skett väger över något till att det inte är självförvållat. Det finns också ett motiv, kopplat till de inblandades relation. Räddningstjänst och ambulanspersonal reagerade från första stund när de kom fram till platsen, säger Malin Niklasson.

Sammantaget menar hon att det är ställt bortom rimligt tvivel att den åtalade 56-åringen orsakat den 53-åriga kvinnans död. Åklagaren yrkar därför på att 56-åringen ska dömas till livstids fängelse för mord.

– Genom tillvägagångssättet, att strypa någon med ett buntband, tyder på ett utdraget och plågsamt förlopp. Därför ser jag inte att det finns något annat alternativ än fängelse på livstid.

56-åringen nekar alltjämt till brott, och försvarsadvokaten Pia Lindström yrkar i sin plädering på att åtalet ska ogillas och att mannen ska försättas på fri fot omedelbart.

Under torsdagseftermiddagen kom besked från tingsrätten att den misstänkte 56-åringen ska kvarbli i häktet i väntan på att dom faller om två veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt strypmord i Karlskrona

Mer i ämnet