Åklagarens teori är att den åttaåriga flickan Yara i Karlskrona mördades med en brödkavel. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Åklagarens teori: Yara dödades med brödkavel

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen i fallet med åttaåriga Yaras död är nu klar, men chefsåklagaren vet fortfarande inte vad som hände i lägenheten kvällen när flickan dog. De misstänkta skyller på varandra.
Enligt källor till SVT Blekingenytt ska mordvapnet ha varit en brödkavel.

Det var i början av maj som åttaåriga Yara hittades död i en lägenhet där hon bodde tillsammans med en 32-årig man och hans hustru. De tog hand om flickan då hennes föräldrar bodde i Gaza.

I dag överlämnas de sista dokumenten i förundersökningen till försvaret och eftersom materialet i delar måste tolkas för de två misstänkta kan det dröja ytterligare veckor innan åtal väcks.

Misstankarna om mord kvarstår, men chefsåklagare Pernilla Åström kommer att utvidga rubriceringen med flera alternativa brottsrubriker.

De misstänkta skyller på varandra

Problemet är att det saknas samstämmiga uppgifter från de två misstänkta – den 32-årige mannen som var Yaras vårdnadshavare och hans 31-åriga hustru. I förhör skyller de två på varandra.

– Därför har jag ingen klar bild av vad som har hänt i bostaden. Båda är misstänkta, säger chefsåklagare Pernilla Åström, som medger att avsaknaden av vittnesuppgifter kan innebära problem i den kommande rättegången.

– Så är det naturligtvis.

Kraftigt våld

Det rättsmedicinska protokollet visar att den åttaåriga flickan utsatts för kraftigt våld.

– Den övervägande delen av skadorna är orsakade kvällen då hon dog, men det finns också enstaka skador som är äldre, säger Pernilla Åström.

Uppgifter i förundersökningen tyder på att de dödande slagen utdelats med en brödkavel, som senare beslagtogs i lägenheten. Detta uppger flera källor för SVT Blekingenytt.

Kan de misstänkta gå fria?

Frågan är om någon av de två misstänkta kommer att kunna fällas för mord – då versionerna om vad som hände går isär.

I bostaden fanns vid tillfället förutom Yara och de två misstänkta också parets nu omhändertagna barn – tre och ett år gamla.

– Utifrån vad som finns i utredningen har jag svårt att se att båda kommer att kunna fällas för mord, säger kvinnans advokat Eric Widner.

Kan det bli så att inte någon av de två misstänkta kan dömas?
– Det är ju klart möjligt. Tanken har slagit mig. Just nu funderar jag fram och tillbaka över hur jag ska förhålla mig till det.

Kvinnan ringde ambulans

Enligt Widner har den 31-åriga kvinnan hela tiden konsekvent nekat till att ha dödat Yara.

– Hon har haft en klar och konstant berättelse oavsett vad som lagts fram.

Det var kvinnan som på valborgsmässoaftonens kväll larmade SOS och som mötte ambulanspersonalen i dörren.

Delar av händelsen ska ha filmats

Den 32-årige mannens advokat Christer Holmqvist bekräftar att hans klient håller en lika tydlig linje.

Mannen ska dessutom ha filmat delar av händelseförloppet – en film som kan komma att användas under huvudförhandlingen i oktober.

– Han har inte gjort någonting som föranlett Yaras död, säger Christer Holmqvist.

”Olyckligt om ingen av dem döms”

Karin Åkesson Rehnholm företräder Yaras familj och hon är bekymrad över det faktum att det fortfarande saknas en klar bild av vad som hände i parets bostad.

– Utan att ha närmare vetskap om innehållet i utredningen vore det ytterst olyckligt om ingen av dem döms. Det grundar jag på den kännedom jag nu har om det våld som Yara utsattes för, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet