Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En av de misstänkta männen förs in i rättssalen. Foto: SVT/Stina SandströmVisa alla (4)
Visa alla (4)

Åldring misshandlades i egna hemmet – nu inleds rättegången om mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En natt i början av februari blev den äldre mannen väckt av att två män bröt sig in i bostaden. Där skulle de sedan misshandla honom brutalt under lång tid, innan de lämnade honom blödandes på golvet. I dag ställs två män från Halland inför rätta – misstänkta för försök till mord.

I dag inleds rättegången i Blekinge tingsrätt gällande det uppmärksammade fallet då en äldre man i 80-årsåldern blev brutalt misshandlad i sitt hem i Ronneby kommun, en vinternatt i februari i år.

– De har misshandlat honom svårt med järnrör som de har riktat mot huvudet och sedan lämnat honom ensam mitt i natten. När de lämnar honom är det utanför deras kontroll om han kommer att överleva, säger åklagaren Anna Johansson.

Pengar är motivet

De tre männen som misstänks för inblandning i brottet är samtliga hemmahörande i Halland och ska därifrån ha planerat rån mot åldringen.

Det är två av männen som ska ha utfört misshandeln och rånet – den tredje ställs inför rätta misstänkt för medhjälp till grovt rån. Han är släkting till offret och ska ha gett instruktioner till de två andra männen om hur de skulle ta sig till släktingens villa.

– Han har berättat i vilket hus målsäganden bor. Han har också berättat var pengar ska finnas och hur man kan gå in i huset, säger åklagare Anna Johansson.

Motivet var att de behövde pengar, vilket släktingen alltså sagt att det fanns i åldringens bostad.

En släkting till offret har åtalats för medhjälp till grovt rån och misstänks bland annat ha hjälpt de andra gärningsmännen genom att ge dem verktyg och rånarluvor. Foto: Polisens förundersökning

Stal åldringens bil

När gärningsmännen kom till den äldre mannens hus ska de ha gett sig på honom med ett järnrör. I fem timmars tid ska de sedan ha misshandlat honom med tillhygget, innan de lämnade honom blödandes på golvet.

Med sig från platsen fick de bland annat spritflaskor, en mindre summa pengar, bankomatkort – och den äldre mannens bil. Den blir också det som kort därefter gör att de tre männen kan gripas i Halland, då bilen med åldringens personliga saker hittas utanför en av de misstänka männens bostad.

I bevisningen mot männen finns också en plastpåse som de ska ha glömt kvar utanför offrets bostad – den från en matbutik i Halmstad.

– På den plastpåsen finns också den ena misstänktes DNA, berättar åklagaren.

Åklagare Anna Johansson yrkar på långa fängelsestraff för de misstänkta. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Skyller på varandra

Åklagaren har åtalat de två huvudmännen för försök till mord, samt grov stöld.

– Jag kommer att yrka på långa fängelsestraff, men först sista rättegångsdagen kommer jag att precisera hur många år jag yrkar på, säger Anna Johansson.

Den tredje mannen, åldringens släkting, åtalas för medhjälp till grovt rån – men medger den mildare brottsrubriceringen medhjälp till grov stöld.

De andra männen nekar till brott, men medger att de varit på platsen vid det aktuella tillfället. Däremot skyller de gärningen på varandra.

De tre åtalade

Visa

Man, 30-årsåldern, Halland

Släkting till offret, och tidigare dömd till fängelse för grova våldsbrott. Dömdes 2016 för att ha misshandlat en man svårt tillsammans med en av de andra nu häktade.

Man, 40-årsåldern, Halland

Dömdes 2016 för att, tillsammans med släktingen, ha misshandlat en man svårt med ett hagelgevär. Förekommer under ytterligare ett 30-tal fall i belastningsregistret.

Man, 20-årsåldern, Halland

Tidigare dömd, bland annat för den uppmärksammade nedsågningen av en julgran i centrala Hörby, en händelse som fick internationell spridning. Har ytterligare ett 20-tal domar bakom sig, rörande bland annat grova trafikbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brutalt rån mot 83-åring

Mer i ämnet