Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trio döms till fängelse efter brutalt åldringsrån

Trio döms till fängelse efter brutalt rån mot 83-åring

Uppdaterad
Publicerad

De tre hallänningar som stått åtalade för inblandning i det uppmärksammade mordförsöket mot en 83-årig man i Ronneby frias från anklagelsen om mordförsök. Däremot döms de för grovt rån. Två av männen döms till 6 års fängelse vardera för att ha utfört rånet, och 83-åringens släkting döms till 5 års fängelse för medhjälp till grovt rån.

Natten till den 1 februari bröt sig två män i den 83-årige mannens bostad i Ronneby kommun. Det hade då gått rykten om att mannen skulle ha en större summa kontanter i en byrå.

Den äldre mannen misshandlades under en lång stund, innan han lämnades på golvet i den kalla vinternatten. De två männen lämnade platsen med rånbytet – några flaskor sprit, mannens plånbok och mannens bil.

– De har misshandlat honom svårt med järnrör som de har riktat mot huvudet och sedan lämnat honom ensam mitt i natten. När de lämnar honom är det utanför deras kontroll om han kommer att överleva, sade åklagaren Anna Johansson inför rättegången.

Dagen efter greps två män på en ort i Halland, efter att polisen reagerat på en vårdslöst parkerad bil utanför ett flerfamiljshus. Bilen visade sig höra till den äldre mannen.

”Kommer skämmas resten av livet”

Senare under helgen överlämnade även 83-åringens släkting sig själv till polisen. Det var han som hade tipsat sina två vänner om att 83-åringen skulle ha stora summor pengar hemma, och som berättade var han bodde. Dessutom lånade han ut sin bil och verktyg så att männen kunde ta sig till Ronneby.

– Jag skulle aldrig kunna drömma om att han [40-åringen] skulle gå hem till en äldre och slå ner så. Det fanns inte på världskartan. Jag kommer skämmas resten av livet, sa släktingen under rättegången.

83-åringen skadades allvarligt av misshandeln, bland annat en fraktur i tinningen. Enligt den rättsmedicinska undersökningen kunde mannens liv varit i fara om han inte hade hittats så snabbt som han gjorde.

Långa fängelsestraff

Släktingen har i tingsrätten erkänt händelseförloppet, men menar att han inte varit medveten om att det skulle leda till ett så våldsamt rån. De två andra männen erkänner att de varit på platsen, men nekar till brott och skyller på varandra.

I dag dömdes de vid Blekinge tingsrätt till långa fängelsestraff. Släktingen döms till fem års fängelse, och de två andra männen döms till sex års fängelse vardera. De ska även betala 92250 kronor i skadestånd till offret.

– Vi är missnöjda med den utgången som är här. Min klient har redogjort för att han varken utövat våld eller tillgripit något, men tingsrätten har gjort en bevisvärdering som vi inte delar. Min klient hade väntat sig en friande dom, säger Tommy Nilsson, 20-åringens advokat.

Åklagaren hade yrkat på 10 års fängelse vardera för de två männen, men tingsrätten bedömer att männen inte aktivt försökt mörda 83-åringen, och att de inte heller varit medvetna om att misshandeln kunnat leda till mannens död. Därför frias de från mordförsök, men döms för grovt rån.

De tre dömda

Visa

Man, 30-årsåldern, Halland – 5 års fängelse

Släkting till offret, och tidigare dömd till fängelse för grova våldsbrott. Dömdes 2016 för att ha misshandlat en man svårt tillsammans med en av de andra nu dömda.

Man, 40-årsåldern, Halland – 6 års fängelse

Dömdes 2016 för att, tillsammans med släktingen, ha misshandlat en man svårt med ett hagelgevär. Förekommer under ytterligare ett 30-tal fall i belastningsregistret.

Man, 20-årsåldern, Halland – 6 års fängelse

Tidigare dömd, bland annat för den uppmärksammade nedsågningen av en julgran i centrala Hörby, en händelse som fick internationell spridning. Har ytterligare ett 30-tal domar bakom sig, rörande bland annat grova trafikbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brutalt rån mot 83-åring

Mer i ämnet