Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På måndagen förhördes den 83-årige mannen i rätten om den brutala misshandeln i februari. Arkivbild. Foto: SVT/TT

83-åringen efter mordförsöket: ”Har mardrömmar på nätterna”

Uppdaterad
Publicerad

Han vaknade av krafsande ljud vid dörren och av att flera män tog sig in i hans bostad. Där blev han sedan brutalt misshandlad och rånad innan han lämnades blödandes i bara kalsonger på golvet. I dag berättade den 83-årige mannen själv i rättssalen om den hemska natten.
– De hade ju slagit ihjäl mig om jag inte hållit för huvudet.

Inför rättegången vid Blekinge tingsrätt har 83-åringen sagt till sitt målsägandebiträde att han inte ens vill närvara. Det gjorde han dock i dag – men förhördes utan att de tre misstänkta gärningsmännen var närvarande.

– Han ville inte ens komma hit inledningsvis och har bett om att höras av tingsrätten i de tilltalades utevaro. Han har fortfarande mardrömmar efter händelsen, säger mannens målsägandebiträde Christer Holmqvist.

I rättssalen fick mannen beskriva hur han upplevde februarinatten då han blev brutalt misshandlad i sitt hem i Ronneby kommun. Han berättade att han redan vid första slaget föll till golvet.

– Jag kunde inte ta mig upp. Jag försökte, men det gick inte att komma upp. Jag nådde inte telefonen heller, säger han.

Kan inte sova

Av misshandeln fick den äldre mannen flera skador, bland annat flera blödningar och en fraktur i höger tinningben.

– De slog mig så hårt på armar och på magen och ben och överallt.

83-åringen har mått väldigt dåligt både fysiskt och psykiskt efter händelsen och säger att han fortfarande är rädd på nätterna.

– Jag somnar inte på nätterna. Jag är ibland vaken hela nätterna.

Kan inte flytta hem

Gärningsmännen lämnade 83-åringen blödandes på golvet i bara kalsongerna och enligt målsägandebiträdet Christer Holmqvist låg han där i nästan tio timmar innan en anhörig hittade honom.

– Det här är ett synnerligen allvarligt brott. De har mitt i natten dundrat in till en äldre man och slagit ner honom. Han kan inte försvara sig och han hamnar dessutom på golvet samtidigt som det är kallt ute och fönster och dörrar är öppna. Man vågar ju inte ens tänka på vad som hade hänt om han inte hade hittats, säger Christer Holmqvist.

Christer Holmqvist, målsägandebiträde för 83-åringen. Foto: SVT/Michelle Hallberg

Den 83-årige mannen kan inte längre bo hemma efter de skador han ådrog sig efter misshandeln.

– Han är inte återställd och kommer inte kunna återvända hem till bostaden. Han kommer bo där han får vård och omsorg, säger målsägandebiträde Christer Holmqvist.

Tre män är misstänkta för att vara inblandade i händelsen. Två står åtalade för mordförsök och grovt rån och en man står åtalad för medhjälp till grovt rån. De tre männen ska höras i rätten senare i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brutalt rån mot 83-åring

Mer i ämnet