En av de misstänkta förs till häktningsförhandling i Blekinge tingsrätt. Foto: SVT/Ante FrändénVisa alla (2)
Visa alla (2)

Matkasse ledde polisen till misstänkta våldsmännen

Uppdaterad
Publicerad

En glömd plastpåse från en mataffär i Halland gjorde att polisen snabbt kunde spåra upp de misstänkta gärningsmännen efter det uppmärksammade mordförsöket på en man i 80-årsåldern i förra veckan. I dag häktades tre personer för brottet, och en släkting till offret begärdes häktad.

De fyra misstänkta är alla tungt kriminellt belastade, och flera av dem har avtjänat långa fängelsestraff för olika våldsbrott och narkotikabrott. Nu misstänker åklagaren att de tillsammans bröt sig in hos den runt 80-årige mannen i Ronneby, och under runt fem timmar misshandlade honom svårt med olika tillhyggen.

Motivet ska enligt åklagaren ha varit pengar.

Matkasse ledde polisen till Halland

I huset hittade polisen en matkasse från en affär på en ort i Halland, vilket snabbt gjorde att tre personer kunde gripas i en lägenhet där, enligt uppgift till SVT Nyheter Blekinge. Uppgiften om matkassen vill åklagaren dock inte bekräfta.

– Det har jag tyvärr ingen kommentar på, säger Lena-Marie Bergström, åklagare och förundersökningsledare.

Utanför lägenheten stod offrets stulna bil parkerad. Snabbt misstänkte polisen att även en fjärde man, en släkting till offret, också hade varit delaktig i mordförsöket och han anhölls i sin frånvaro.

Polisens tekniker på plats i den äldre mannens bostad. Foto: Peo Möller

Under söndagen gick släktingen in på en polisstation i Halland och anmälde sig själv. Under tisdagen häktades tre av dem fyra, på sannolika skäl misstänkta för mordförsök och grovt rån. Samtliga nekar till brott.

– Jag kan inte säga någonting om detaljer, annat än att min klient förnekar de gärningar som han nu misstänks för. Han har lämnat en berättelse som nu är föremål för utredning, säger Lars Brandel, släktingens försvarsadvokat.

Under onsdagen hålls häktningsförhandling mot åldringens släkting.

Man, 30-årsåldern, Halland

Släkting till offret, och tidigare dömd till fängelse för grova våldsbrott. Dömdes 2016 för att ha misshandlat en man svårt tillsammans med en av de andra nu häktade.

Man, 40-årsåldern, Halland

Dömdes 2016 för att, tillsammans med släktingen, ha misshandlat en man svårt med ett hagelgevär. Förekommer under ytterligare ett 30-tal fall i belastningsregistret.

Man, 20-årsåldern, Halland

Tidigare dömd, bland annat för den uppmärksammade nedsågningen av en julgran i centrala Hörby, en händelse som fick internationell spridning. Har ytterligare ett 20-tal domar bakom sig, rörande bland annat grova trafikbrott.

Man, 50-årsåldern, Halland

Förekommer också under flera fall i belastningsregistret. Avtjänade flera år på anstalt efter grova narkotika- och vapenbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brutalt rån mot 83-åring

Mer i ämnet