Åtalad för brutalt rån släppt på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

En av de hallänningar som dömdes för inblandning i det uppmärksammande rånet mot en 83-årig man i Ronneby har släppts på fri fot. Det beslutade hovrätten idag efter att förhandlingarna avslutades.

Det var i februari som två män bröt sig in i den 83-årige mannens bostad, där de misshandlade och rånade honom.

De två männen dömdes i tingsrätten till 6 års fängelse vardera för att ha utfört rånet, och 83-åringens släkting dömdes till 5 års fängelse för medhjälp till grovt rån. Han hade tipsat sina vänner om att 83-åringen skulle ha stora summor pengar hemma och lånade ut sin bil och verktyg så att männen kunde ta sig till Ronneby.

Släpptes från häktet

I samband med att hovrättsförhandlingarna idag avslutades släpptes släktingen på fri fot, vilket enligt 83-åringens målsägandebiträde Christer Holmqvist kan innebära att hovrätten ändrar domen.

– Min bedömning är att han kommer att dömas för medhjälp till grov stöld och inte medhjälp till grovt rån. Det är betydligt lägre straffvärde på det, säger Christer Holmqvist.

Dom om två veckor

De två männen som utförde rånet är kvar i häktet, och att 83-åringens släkting är släppt kan tyda på ett sänkt straff när domen meddelas om två veckor.

– Det är obligatorisk häktning om det handlar om minst två års fängelse så min gissning är att han inte kommer dömas till fem års fängelse, säger Christer Holmqvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trio döms till fängelse efter brutalt åldringsrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brutalt rån mot 83-åring

Mer i ämnet