Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En släkting till offret åtalades för medhjälp till grovt rån och misstänks bland annat ha hjälpt de andra gärningsmännen genom att ge dem verktyg och rånarluvor. Foto: Polisens förundersökning

Äldre man misshandlades grovt i sitt hem – tre män åtalas

Uppdaterad
Publicerad

I flera timmar blev mannen i 80-årsåldern brutalt misshandlad med ett järnrör innan gärningsmännen lämnade honom ensam och blödande hemma i bostaden. Nu åtalas männen för grovt rån och försök till mord.

Det var en februarinatt i vintras som mannen i 80-årsåldern ska ha misshandlats grovt av två män hemma i sin bostad i Ronneby kommun.

Männen misstänks för att ha brutit sig in hos den äldre mannen när han låg och sov och under fem timmar ha misshandlat honom svårt med ett järnrör.

”Jag fick slag överallt, benen, armarna, överallt”, berättar den äldre mannen i förhör.

Dessutom stal männen spritflaskor, körkort, bankomatkort, en mobiltelefon, bilnycklar och en okänd summa pengar i den äldre mannens bostad. Männen försvann från platsen i den äldre mannens bil.

Skyller på varandra

På tisdagen åtalas tre män vid Blekinge tingsrätt. Två av dem åtalas för grovt rån och försök till mord, medan en släkting åtalas för medhjälp till grov rån.

De två männen som misstänks för grovt rån och försök till mord medger att de varit på platsen men nekar till brott och skyller på varandra.

– Båda två sätter sig själva på platsen men båda säger att de inte har gjort någonting utan är det någon som har gjort någonting är det den andra, säger Anna Johansson, åklagare vid Blekinge tingsrätt.

Släkting åtalad

Enligt åtalet ska mannen som är i 30-årsåldern berättat var hans släkting bor och gett de andra misstänkta männen instruktioner om hur de skulle ta sig in i släktingens villa.

– Han har inte själv varit på plats men har varit delaktig i planeringen, inhandlat rånarluvor, lånat ut sin bil, verktyg och informerat dom om hur man ska ta sig in i huset, säger Anna Johansson.

Släktingen erkänner medhjälp till grov stöld men nekar till grovt rån eftersom han inte varit delaktig i våldet.

Kända kriminella

Polisen kom efter misshandeln i vintras snabbt männen på spåren, då man på brottsplatsen hittade en kvarglömd plastpåse från en mataffär i Halland – som sedan kunde spåras till de misstänkta männen.

De åtalade är välkända av polisen sedan tidigare, de är tungt kriminellt belastade och har avtjänat långa fängelsestraff för tidigare våldsbrott. Samtliga män är hemmahörande i Halland.

DE TRE ÅTALADE

Visa

Man, 30-årsåldern, Halland

Släkting till offret, och tidigare dömd till fängelse för grova våldsbrott. Dömdes 2016 för att ha misshandlat en man svårt tillsammans med en av de andra nu häktade.

Man, 40-årsåldern, Halland

Dömdes 2016 för att, tillsammans med släktingen, ha misshandlat en man svårt med ett hagelgevär. Förekommer under ytterligare ett 30-tal fall i belastningsregistret.

Man, 20-årsåldern, Halland

Tidigare dömd, bland annat för den uppmärksammade nedsågningen av en julgran i centrala Hörby, en händelse som fick internationell spridning. Har ytterligare ett 20-tal domar bakom sig, rörande bland annat grova trafikbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brutalt rån mot 83-åring

Mer i ämnet