Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Släktingen om mordförsöket: ”Han skulle ha en miljon hemma”

Släktingen om mordförsöket: ”Han skulle ha en miljon hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Idén om att göra inbrott hos den 83-årige mannen kom upp redan i somras, säger den åtalade släktingen. Mannen misstänks för medhjälp till grovt rån efter det brutala inbrottet där en 83-årig man misshandlades svårt.

Släktingen, som är i 30-årsåldern, står åtalad för att ha planerat inbrottet i Ronnebyvillan i februari, som slutade med att en 83-årig man misshandlades svårt och lämnades. Hans två vänner är åtalade för mordförsök, då gärningen enligt åklagaren var hänsynslös och mannen lämnades att dö.

I dag berättar släktingen om händelsen. Han medger medhjälp till grov stöld, och säger att planen att göra inbrott hos mannen kom redan under sommaren.

– Det var sagt att mannen skulle haft en miljon hemma. De skulle finnas i hans byrå. Det har gått rykten om att han har mycket pengar, säger släktingen i förhör.

”En riktigt dum grej”

Han berättade om sin idé för de två andra männen, som begav sig från hemorten i Halland till Ronneby under februarinatten. Släktingen köpte rånarluvor till de två männen som misstänks ha brutit sig in i villan, och lånade även ut sin bil och verktyg.

– Jag vet inte hur det här kom upp. Det var en riktigt dum grej. När det hände var jag sjuk och ville inte följa med, säger släktingen.

En släkting till offret har åtalats för medhjälp till grovt rån och misstänks bland annat ha hjälpt de andra gärningsmännen genom att ge dem verktyg och rånarluvor. Foto: Polisens förundersökning

De två männen misshandlade den 83-årige mannen bland annat med ett järnrör innan de lämnade honom. Omkring åtta timmar senare hittades den svårt skadade mannen. Enligt det rättsmedicinska utlåtandet hade skadorna varit livshotande om han inte fått vård. Men det menar släktingen att han inte var medveten om.

– På dagen efter kom det fram på Facebook. Det var... det var så jävla... jag visste inte vad jag skulle tro. Jag skulle aldrig kunna drömma om att han (den åtalade 40-åringen) skulle gå hem till en äldre och slå ner så. Det fanns inte på världskartan.

Ångerfull i rätten

De två mordförsöksmisstänkta greps under dagen efter mordförsöket. En dag senare överlämnade släktingen sig själv till polisen på en annan ort i Halland.

– Jag kommer skämmas hela livet.

De tre åtalade

Visa

Man, 30-årsåldern, Halland

Släkting till offret, och tidigare dömd till fängelse för grova våldsbrott. Dömdes 2016 för att ha misshandlat en man svårt tillsammans med en av de andra nu häktade.

Man, 40-årsåldern, Halland

Dömdes 2016 för att, tillsammans med släktingen, ha misshandlat en man svårt med ett hagelgevär. Förekommer under ytterligare ett 30-tal fall i belastningsregistret.

Man, 20-årsåldern, Halland

Tidigare dömd, bland annat för den uppmärksammade nedsågningen av en julgran i centrala Hörby, en händelse som fick internationell spridning. Har ytterligare ett 20-tal domar bakom sig, rörande bland annat grova trafikbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brutalt rån mot 83-åring

Mer i ämnet