Det var den 17 januari som 78-åringen påträffades död i sin bostad norr om Rödeby. Foto: TT/SVT

Åldringsmordet i Rödeby: Hovrättsförhandlingar inledda

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten dömde mannen och kvinnan till livtids fängelse för att ha dödat en äldre man i sitt hem norr om Rödeby – efter att de nekats att få låna hans bil. Båda överklagade domarna och i dag inleddes förhandlingarna i hovrätten.

Det var den 17 januari som 78-åringen påträffades död i sin bostad.

Enligt åklagaren hade han tre dagar tidigare nekat mannen och kvinnan, som är i 30- respektive 40-årsåldern, att låna hans bil. Det närboende paret ska senare ha återvänt till bostaden och attackerades den äldre mannen med kniv – för att sedan lämna honom att dö i sitt eget hem.

Mordet i Rödeby

Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde både mannen och kvinnan till livstidfängelse.

Vill släppas på fri fot

Både mannen och kvinnan överklagade livstidsdomarna, och under onsdagen inleddes förhandlingarna i hovrätten.

Mannen, som nekat till anklagelserna om mord, men medgett att han utövat våld mot den avlidne, vill se sig själv frikänd från mord och istället dömd för grov misshandel i hovrätten – med ett tidsbestämt fängelsestraff som påföljd.

Kvinnan har hela tiden förnekat att hon utdelat något våld mot 78-åringen. I sin överklagan till hovrätten yrkar hon därför på att åtalet om mord ska ogillas och att hon ska försättas på fri fot.

Hovrättsförhandlingarna kommer att pågå under två dagar.

Inför förhandlingarna i tingsrätten redgjorde SVT:s reporter Erik Alfredsson för bakgrunden till fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Rödeby

Mer i ämnet