Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
78-åringen attackerades med kniv vid sin bostad. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT och Polisens förundersökning

Åldringsmordet i Rödeby: Hovrätten sänker kvinnans straff

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänkte idag domen mot den kvinna som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för att ha mördat en äldre man i Rödeby förra året.

Kvinnan döms nu till 18 års fängelse.

Domen mot hennes medbrottsling, en man i 30-årsåldern, står fast. Han döms även i hovrätten till livstids fängelse för mord.

Det var den 17 januari 2021 som den 78-årige mannen hittades död i sin bostad i Rödeby.

Kort därefter blev två närboende misstänkta för att ha bragt mannen om livet. De åtalades för mord och dömdes senare i Blekinge tingsrätt till livstids fängelse – en dom som nu alltså hovrätten fastställt för mannen, men sänkt för kvinnan.

Bakgrunden är att paret, mannen i 30-årsåldern och kvinnan i 40-årsåldern, nekades att låna en bil av den äldre grannen. De har då återkommit till åldringens bostad beväpnade med kniv. Åldringen har sedan knivhuggits och slagits och paret har stampat honom i huvudet när han låg ner – för att sedan lämna honom att dö.

Delar av gärningen filmades på plats och efter gärningen har paret eldat kniven i en värmepanna.

Medverkade inte i allt våld

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att både mannen och kvinnan tillsammans och i samförstånd utfört det våld mot 78-åringens huvud som medförde att han dog. Till skillnad från tingsrätten anser dock hovrätten att det inte är styrkt att kvinnan medverkat i det våld som utförts mot åldringen innan dödsvåldet mot huvudet.

Eftersom kvinnan alltså inte dömts för merparten av våldet döms hon därför i hovrätten till ett tidsbestämt straff på 18 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Rödeby

Mer i ämnet