78-åringen attackerades med kniv vid sin bostad. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT och Polisens förundersökning

Livstids fängelse för åldringsmordet i Rödeby

Uppdaterad
Publicerad

När 78-åringen nekade mannen och kvinnan att låna bilen attackerades han med kniv – och lämnades att dö i sitt eget hem. I dag dömdes paret till livstids fängelse.

Åklagarens teori om orsaken till det besinningslösa våldsdådet är alltså att det närboende paret den 14 januari i år nekades att låna offrets bil.

Mannen och kvinnan, i 30- respektive 40-årsåldern, ska enligt förundersökningen senare ha återvänt till 78-åringens bostad norr om Rödeby – beväpnade med kniv.

Mordet i Rödeby

Där ska mannen, som nekat till mord men medgett delar av händelseförloppet, ha knivhuggit och slagit offret samt stampat på 78-åringens huvud när han låg ner – våldet mot huvudet orsakade de dödliga skadorna.

Delar av gärningen ska ha filmats på plats och efter gärningen ska paret ha eldat kniven i en värmepanna.

78-åringen påträffades död i bostaden den 17 januari.

Tingsrätten: Inga förmildrande omständigheter

Paret har under tiden i häkte genomgått en utvidgad rättspsykiatrisk undersökning, som visar att de inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Åklagare Hedvig Lundblad yrkade på livstids fängelse för båda och Blekinge tingsrätt väljer att följa åklagarens linje.

– Jag påstår att våldet som de åtalade har utsatt 78-åringen för har varit synnerligen grovt och att han har lidit svårt samt troligen haft dödsångest, sa Hedvig Lundblad i samband med att åtalet väcktes.

Tingsrätten skriver i sin dom att paret lämnat ologiska och motstridiga uppgifter och att det saknas förmildrande omständigheter kring gärningen:

”Gärningen har föregåtts av planering, den har filmats och det har varit ett långt och utdraget händelseförlopp innefattande svår dödsångest och svårt lidande.”

Hör mannens advokat om domen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Rödeby

Mer i ämnet