På en presskonferens i dag presenterades de framtida satsningarna i Landstinget Blekinge. Foto: SVT

Alliansen lovar öppna närakut i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Alliansen i Landstinget Blekinge vilka vallöften de ämnar infria under mandatperioden. Bland annat handlar det om att öppna närakuten i Karlshamn igen, och inrätta ett hospice i länet. Men hur löftena ska finansieras omnämns inte.

I valet blev Alliansen det största blocket, och på en presskonferens i dag presenterade partierna de sex vallöften som de under mandatperioden avser infria. Det handlar bland annat om att inrätta ett hospice i Blekinge, utökade cancersatsningar, öppna en Barn- och ungdomshälsa i Karlskrona och jourcentraler som har öppet kvällstid i varje kommun.

Dessutom lovar de att under mandatperioden öppna en närakut i Karlshamn.

Val 2018 Blekinge

– Det är vår första prioritet. Närakuten ska öppnas senast årsskiftet 19/20 med utgångspunkten att vara öppen 24 timmar om dygnet året runt.Det är upp till verksamheten att verkställa det och de kommer sätta igång arbetet med att förbereda det, säger Alexander Wendt (M), gruppledare.

Men hur alla satsningar ska finansieras är ännu inte klart.

– Det återstår att se. Vi måste först veta vad kostnaden blir och sedan får det arbetas in i vår budget som ska läggas i slutet av november.

S: ”Vänder mycket av vår inriktning”

Kalle Sandström (S), som tidigare varit landstingsråd men nu ser ut att hamna i opposition, är försiktigt skeptisk till Alliansens presenterade förslag.

– Det är mycket de ska genomföra. Dels vänder det mycket av den inriktningen vi har varit överens om i hälso- och sjukvårdsnämnden, dels är det stora åtaganden man tar. Vi får bedöma hur vi ställer oss till de olika förslagen när de kommer. En sak jag direkt kan säga nej till är den centraliserade barn- och ungdomshälsan. Vi bygger ut barn- och ungdomshälsan nu i varje kommun, så det blir en tillbakagång, säger Kalle Sandström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet