Fredrik Jonasson, chef för lokalförsörjningsenheten på Kustbevakningen. Foto: Anna Börje SVT

Amfitrite blir kvar i Handelshamnen

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningens stora fartyg KBV 003 Amfitrite kommer att ligga kvar i Handelshamnen i Karlskrona i tre år till. Kustbevakningen tecknar nu långtidskontrakt med Karlskrona kommun om hamnplatsen och flytten till örlogshamnen inne på marinbasen skjuts på framtiden.

Turerna kring var Amfitrite ska ligga förtöjd har varit många. En flytt från sin nuvarande plats i Handelshamnen till Örlogshamnen inne på Marinbasen har planerats sedan 2012.

Inne i Örlogshamnen har Fortifikationsverket förstärkt Kolkajen och muddrat havsbotten för att fartygsbjässen skulle plats. Men det har inte varit tillräckligt.

Efter en kort session vid Kolkajen i Örlogshamnen 2015 visade det sig att Amfitrite vid vissa vattenförhållanden inte kunnat ta sig in hamnen och fick därför flytta tillbaka till Handelshamnen.

Inga extra kostnader

– De arbeten som har gjorts inne i Örlogshamnen har varit underhållsarbeten och har inte medfört Kustbevakningen några extra kostnader. Det ligger ju även andra fartyg där. säger Fredrik Jonasson, chef för lokalförsörjningsenheten på Kustbevakningen.

Tidigare har Kustbevakningen haft ett korttidskontrakt i Handelshamnen med Karlskrona kommun. Men nu skriver alltså parterna ett treårskontrakt.

– Men planen är att vi ska flytta till Örlogshamnen i framtiden, men när det kommer ske vet vi inte. Det krävs ganska stora förändringar och stora kostnader för oss, säger Fredrik Jonasson.

Inte säkert

Flytten är nödvändig ur säkerhetssynpunkt, inne på Marinbasen skulle Amfitrite ligga instängslad.

– Vi får inte sätta upp stängsel i Handelshamnen och det är inte bra att fartyget ligger helt oskyddat. Dels vill vi skydda all utrustning som finns på fartyget men också förhindra att obehöriga tar sig ombord och kanske hoppar från fartyget, säger Fredrik Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.