Unikt fartyg i hamn

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen gled kustbevakningens senaste tillskott in i hamnen i Karlskrona. Fartyget Amfitrite är unikt i norra Europa och ger kustbevakningen helt nya möjligheter i Östersjön.

I tre veckor har Amfitrite seglat från tillverkningsplatsen i Rumänien, Amfitrite blir kronjuvelen i kustbevakningens flotta, och ska göra Östersjön till en säkrare plats.

– Vi kan öka vår kapacitet när det gäller miljöräddning och sjöräddning med betydligt större olycksscenarion än tidigare, säger Judith Melin generaldirektör kustbevakningen.

Båten har kostat cirka 430 miljoner kronor att bygga. Hon kan självklart rycka in vid stora oljekatastrofer, men det som gör båten unik i Europa är satsningen på mycket avancerad utrustning för insatser vid kemikalieolyckor. Med hjälp av mycket känsliga sensorer kan båten lukta sig till vilka substanser som finns i luften, och dessutom stänga ute giftiga gaser så att besättningen kan känna sig någorlunda trygga vid en insats. Och detta gör henne unik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.