– Som kyrka har vi till uppgift att skydda de svaga i samhället men också samhället i sig, säger, amiralitetspastor Daniel Breimert. Foto: Cecila Norén

Amiralitetskyrkan kräver covidpass inför julen

Uppdaterad
Publicerad

Tvärtemot andra församlingar i Karlskrona, kommer Amiralitetskyrkan kräva covidpass för de som vill besöka kyrkan på vissa konserter och gudstjänster under de kommande helgerna.

– Det är aldrig med lätt hjärta man gör kontroller av människor som vill in i kyrkan, säger Daniel Breimert, amiralitetspastor.

Regeringen gick i veckan ut med beskedet att det från 1 december kan komma att krävas vaccinationsbevis för inträde på inomhusevenemang med fler än 100 deltagare. Beskedet har väckt reaktioner från de religiösa samfunden som oroas över hur religionsfriheten påverkas.

Amiralitetskyrkan i Karlskrona har nu beslutat att införa covidpass vid konserter och gudtjänster under de kommande advent-, jul och trettonhelgerna där man räknar med över 100 besökare.

– Vi är ju en del av samhället och vill också bidra till att hålla smittan nere, säger Daniel Breimert.

Församlingar gör olika

SVT Nyheter Blekinge berättade tidigare i veckan att Karlskrona-Aspö pastorat inte kommer att införa vaccinationspass eftersom man inte tycker att det är kyrkans uppgift att skilja på människor.

– Båda gör förstås rätt. Vi är naturligtvis inne och fipplar med grundlagsskyddade rättigheter när vi väljer vilka som ska få gå in i kyrkorummet, säger Daniel Breimert.

– Men vi har 600 platser och ett kyrkorum som inte är så möblerbart. Vi kan inte flytta runt bänkar utan skulle behöva neka väldigt många besökare om vi bara skulle ta emot max 100 personer.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Bara positiva än så länge. De flesta medlemmar är anställda i Försvarsmakten och de gillar ordning och reda, säger Daniel Breimert.

Vid vanliga konserter och gudtjänster där man räknar med färre än 100 besökare, kommer inget covidpass att krävas.

Evenemang med krav på covidpass:

• 5 december – Andra advent

• 12 december – Tredje advent

• 13 december-  Luciavesper

• 24 december – Samling vid krubban klockan 11, midnattsmässa klockan 23

• 25 december – Julottan klockan 7

Källa: Karlskrona amiralitetsförsamling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.