I mitten på juni påbörjades renoveringen av skolan och efter en vecka – när en av fritidsavdelningarna skulle renoveras upptäcktes asbest. Foto: Henrik Friberg/SVT

Anmälan: Asbestavfall på skolgården – där barnen lekte

Uppdaterad
Publicerad

Vid renoveringen av lokaler på Nättrabyskolan placerades containrar på skolgården märkta ”asbestavfall” – där eleverna vistades samtidigt.

Personalen fick själva agera och flytta fritidsverksamheten från renoveringsarbetet.

Det framgår av skolans anmälan till Arbetsmiljöverket.

I mitten på juni påbörjades renoveringen av skolan och efter en vecka – när en av fritidsavdelningarna skulle renoveras upptäcktes asbest.

I en anmälan till Arbetsmiljöverket framgår att personal och cirka 50 elever vistades i ett närliggande rum till renoveringen, utan att veta att det pågick asbestsanering.

Byggarbetarna ska även ha passerat mellan avdelningarna och använt fritidsverksamhetens rum och kök vid frukost och lunch. Dessutom placerades containrar med märkningen ”asbestavfall” på skolgården – samtidigt som eleverna vistades där.

Personal på fritidshemmet fick själva agera och flytta till andra lokaler, framgår i anmälan.

Skolans ansvariga rektor Jessica Ahlgren är ledig och kan därför inte kommentera anmälan. Biträdande rektor Per-Olof Mattsson och tillförordnade chefen för kunskapsförvaltningen, Henning Fuhrman, är inte insatta i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.