Foto: SVT

Kommunens besked i dag: svårt att kräva pengarna tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Kommunanställda i Karlskrona som regelmässigt fått för mycket betalt slipper sannolikt återbetalningskrav från arbetsgivaren. Det säger i dag kommundirektör Carl-Martin Lanér.

I flera dagar har SVT Nyheter Blekinge rapporterat om allvarliga brister i lönehanteringen i Karlskrona. I de flesta exempel som lyfts fram handlar det om personal som konsekvent fått ut mer lön än vad de varit berättigade till.

Avslöjandena har i veckan väckt frågor och reaktioner på sociala medier och flera har ställt sig frågan om kommunen som arbetsgivare retroaktivt kan kräva tillbaka de felaktiga lönerna.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

– Min uppfattning är att det blir svårt. Ligger ansvaret hos kommunen ska det mycket till om vi i efterhand ska kräva tillbaka pengarna. Om det ens är juridiskt möjligt, säger Carl-Martin Lanér.

”Timmar försvinner”

Men det finns också exempel på anställda som fått för lite.

Det handlar om sjukdagar och VAB som har försvunnit ur systemet – och timmar som fallit bort från de som har årsarbetstid. Det berättar en anställd som reagerat på uppgifterna.

– Det har varit problem sedan jag började 2011. Det är både OB och timmar som försvinner från systemet, går man in och jobbar extra försvinner det också. Man får hela tiden kontrollera att lönen stämmer, säger hon.

Hon beskriver hur lönerapporteringssystemet är fullt av buggar, och att det ibland leder till att chefer trott att de har försökt fuska med exempelvis VAB-dagar.

– Det är kränkande. Man skriver in att man vabbar, men så faller det bort. Förra året stod det att jag jobbat för lite och låg 200 timmar minus, trots att jag visste att jag låg plus. Det löste sig efter många vändor.

Presskonferens nästa vecka

Kommunledning har fortfarande inte valt att kommentera innehållet i den revisionsgranskning som SVT tagit del av och som blir offentlig nästa vecka. Men planen är att hålla en gemensam presskonferens nästa vecka.

– Så fort bilden klarnat ska jag naturligtvis lämna mer detaljerade kommentarer, säger Carl-Martin Lanér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

Mer i ämnet