Foto: TT

Anställd på Kustbevakningen i misstänkt muthärva

Uppdaterad
Publicerad

Nu dras även Kustbevakningen in i den mutbrottshärva där ett utbildningsföretag i Stockholm misstänks ha mutat personal på flera svenska myndigheter. En anställd på Kustbevakningen misstänks ha tagit emot en spelkonsol som myndigheten fick betala utan att veta om det.

Den anställde ska ha varit på en kurs som anordnades av utbildningsföretaget där han ska ha tagit emot en spelkonsol. Han tog hem konsolen och använde den privat utan att säga något till sina chefer, samtidigt som Kustbevakningen fakturerades för kurskostnaden.

Kustbevakningen har nu anmält personen till personalansvarsnämnden för misstanke om mutbrott och bedrägeri.

Landstingsanställda polisanmäldes

Sedan tidigare är två landstingsanställda i Blekinge polisanmälda misstänka för att ha tagit emot mutor från samma utbildningsföretag och det pågår sedan tidigare en utredning då företaget som misstänks ha mutat flera svenska myndigheter.

Muthärvan uppdagades när Riksgälden granskade företagets fakturor och det visade sig att kursdeltagare fått tillbehör som surfplattor, spelkonsoler och presentkort när de har gått utbildningar. Kostnaden doldes sedan i fakturor som varje arbetsgivare fick betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.