Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tomas Björck är arbetsrättschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Foto: SKR och TT

Anställda som vägrar vaccin – detta gäller

Publicerad

Blekinges kommuner tänker inte följa exemplet Helsingborg, som flaggar för att att omplacera vaccinvägrare. Men vad är det som gäller?

Är det tillåtet att sätta hårt mot hårt mot vaccinvägrare eller inte?

 I sina råd konstaterar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att ingen anställd kan tvingas att ta vaccin. Kommuner får heller inte hålla reda på vilka personer som tackar nej.

Men, samtidigt öppnar SKR för alternativet att förflytta vaccinvägrare tillfälliigt från sina arbetsuppifter. Men organisationen varnar också för att det är ett juridiskt gungfly.

Otrampad mark

Att omplacera personal som vägrar vaccin mot covid-19 är en ny situation och därför otrampad juridisk mark.

– Ett sådant beslut kan ifrågasättas och leda till en tvist, teoretiskt sett. I slutändan kommer den tvisten att hamna i Arbetsdomstolen, säger Tomas Björck, som är arbetsrättschef på SKR.

Hårt mot hårt?

Det är enligt honom oklart hur ett sådant rättsfall slutar. Är det den omplacerade äldrevårdsanställda som får rätt? Eller är det kommunen som satte hårt mot hårt mot en vaccinvägrare som får rätt?

– Den rättsliga prövningen kommer att titta på om det varit befogat att kräva vaccinerad personal i en viss verksamhet, säger Tomas Björck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer