Siffror visar hur stor del av äldrevårdens personalstyrka som tackat ja till vaccin. Foto: TT

Så är vaccinviljan bland äldrevårdens anställda

Publicerad

Andelen av personalen i äldreomsorgen som tackar ja till vaccin är runt 80 procent. Det visar SVT:s kartläggning av vaccinviljan i Blekinges kommuner. 

SVT Nyheter har frågat Blekinges kommuner hur stor andel av vård- och omsorgspersonalen som tackar ja till vaccination. Svaret är att personalstyrkans vaccinationsvilja varierar runt 80 procent.

– Önskvärt hade varit att 100 procent. Men det är förväntat att någon vill avvakta och det finns människor som är motståndare till vaccination över huvud taget, säger Torill Skaar Magnusson, omsorgschef i Karlshamn.

Corona i Blekinge

Erbjudas på nytt

Personal som tackar nej kommer att erbjudas vaccin på nytt.

– Vi kommer att erbjuda ett uppsamlingsheat senare. För det finns människor som är bekymrade, vill se hur det har gått och vill ha lite längre betänketid, säger Torill Skaar Magnusson.

”Solidarisk handling”

Enligt Region Blekinges vaccinsamordnare, Mats Berggren, gör omsorgsanställda som tar vaccin en solidaritetshandling.

– Det är jätteviktigt att så många som möjligt vaccinerar sig, både för sin egen skull och av solidariska skäl för nära och kära, säger han.

Vaccinviljan hos äldrevårdens anställda

Kommunerna i Blekinge har svarat på SVT:s fråga hur stor andel av vård- och omsorgspersonalen som tackar ja till vaccination.

Ronneby: 88 procent

Sölvesborg: 80,5 procent

Olofström: 80 procent

Karlshamn: 80 procent

Karlskrona: 80 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet