Sandra Bizzozero (S) ordförande Kunskapsnämnden i Karlskrona. Foto: SVT

Ansvarig politiker: ”Jag tycker det är oerhört tokigt”

Publicerad

Färre skolpsykologer, fortfarande för få kuratorer och barn och unga som riskerar att hamna i kläm. Trots Skolinspektionens kritik mot elevhälsan för tre år sedan vittnar både kuratorer och psykologer i Karlskrona kommun att det inte satsats tillräckligt. Nu vill ansvarig politiker att elevhälsan ses över.

Efter SVT Nyheter Blekinges rapportering i veckan om att finns det färre skolpsykologer nu än för tre år sedan och att en del kuratorer har hand om runt 1000 elever vill Sandra Bizzozero (S) ordförande Kunskapsnämnden, se över om de åtgärder som gjorts har gett resultat.

– Efter det här så tycker jag att det är viktigt att be om att vi på nämnden ska få en uppföljning om hur det ser ut, om de fler tjänsterna vi har idag har gett resultat och vad vi behöver göra för att fortsätta stärka elevhälsan, säger Sandra Bizzozero (S), ordförande Kunskapsnämnden i Karlskrona.

Det har ju blivit färre skolpsykologer nu än för tre år sedan trots att ni skulle satsa på skolpsykologer, hur ser du på det?

– Jag tycker det är oerhört tokigt att vi inte lyckats ro i hamn med en rekrytering men vi ser att det är brist på psykologer, säger Sandra Bizzozero.

Besparingar i skolan

Emma Swahn Nilsson (M), är vice ordförande i Kunskapsnämnden och kritisk till kommunens misslyckade rekrytering.

– Det är inte alls bra. Vi vill satsa på elevhälsan och här måste vi se mer psykologer, mer kuratorer och skolsjuksköterskor och läkare som är mer tillgängliga, säger Emma Swahn Nilsson (M).

Tycker du att man har satsat tillräckligt på elevhälsan?

– Nej det har man verkligen inte gjort och idag sparar man ju in på skolorna i Karlskrona. Det säger sig själv att sparar man in satsar man inte på elevhälsan och där måste vi bli bättre, säger Emma Swahn Nilsson (M)

Emma Swahn Nilsson (M) Foto: SVT/Stina Sandström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.